Bezienswaardigheden Willemstad

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Willemstad? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Willemstad

Willemstad is de sfeervolle hoofdstad van Curaçao met een Nederlands karakter in een tropisch jasje.

Bezienswaardigheden Willemstad

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Willemstad?

Willemstad is de voormalige hoofdstad van de Nederlandse Antillen en de huidige hoofdstad van Curaçao. In 1634 nam Nederland Willemstad over van de Spanjaarden en werd het gebruikt als vrijhaven. Willemstad heeft ongeveer 160.000 inwoners en ligt aan de natuurlijke haven Schottegat in de Caribische zee.

Wat is er te zien in Willemstad?

Willemstad wordt vaak ‘het Amsterdam van het westelijke halfrond’ genoemd. Als je het straatbeeld van de typisch Hollandse gebouwen aan de waterkant ziet snap je waarom. Het tropische klimaat maakt Willemstad voor velen meer aantrekkelijk dan Nederland. Ook kent de stad een ontspannen en gezellige sfeer. Voor een onvergetelijke ervaring bezoek je de volgende tien bezienswaardigheden in Willemstad.

1. De handelskade

Het prachtige straatbeeld van de Handelskade lijkt rechtstreeks uit een schilderij te komen. Het is gelegen in de wijk Punda en een van de meest gefotografeerde plekken in heel Curaçao. De kleurrijke huizen aan de waterkant zijn een boegbeeld voor de Hollandse architectuur. Het is niet alleen een oogstrelend tafereel, maar ook een sfeervolle straat om doorheen te lopen.

2. Drijvende markt

Vlakbij de Handelskade vind je de drijvende markt aan de Sha Caprileskade in Willemstad. Hier kun je niet alleen het tropische klimaat voelen, maar ook proeven. Verschillende boten aan de kade stallen de beste groente en fruit voor je uit. Proef de cultuur en geniet van de kleurrijke sfeer van de drijvende markt.

3. Punda

Punda is de oudste wijk van Willemstad en de locatie van veel historische panden en straten. Zo kun je een aantal musea bezoeken om een beeld te krijgen van de geschiedenis van het gebied. Ook is fort Amsterdam dat uit 1635 dateert een bijzonder pand om te bezoeken. Daarnaast zijn er veel winkels en horecagelegenheden in Punda te vinden.

4. Koningin Emmabrug

De koningin Emmabrug in Willemstad is een drijvende houten brug over de Sint Annabaai. Het is uniek omdat dit de enige drijvende brug van hout ter wereld is. De brug drijft op zestien pontons en wordt daarom door de lokale bewoners ook wel pontjesbrug genoemd. Zo is de brug draaibaar als er een boot door de baai moet.

5. Ronde Markt

De ronde Markt, ook wel New Market genoemd, is de ideale plek om de cuisine van Curaçao te proeven. De Ronde Markt dankt zijn naam aan het ronde gebouw en ligt niet ver van de drijvende markt. Om ook je smaakpapillen een goede vakantie te gunnen is een bezoekje aan deze sfeervolle markt in Willemstad een absolute aanrader.

6. Koningin Julianabrug

Naast koningin Emma heeft ook koningin Juliana haar eigen brug. De Koningin Julianabrug is echter een stuk hoger. Met 55 meter hoog steekt het boven Willemstad uit. Zo kunnen er ook grote schepen die de stad bezoeken onderdoor. De brug is in 1974 gebouwd om de stad meer bereikbaar te maken.

7. Het Kura Hulanda museum

In de jaren ’90 kreeg de Nederlandse ondernemer Jacob Gelt Dekker toestemming van Curaçao om een aantal panden op te knappen. Hieruit ontstonden er in Willemstad een aantal mooie bezienswaardigheden. In het Kura Hulanda museum komt het verleden van de slavenhandel in de 17e eeuw aan bod. Daarnaast is er een sculpturentuin en tentoonstellingen te zien.

8. Het Maritiem Museum

Willemstad ligt bij de Caribische zee en kent daarom een rijk maritiem verleden. Het Maritiem museum is een karakteristiek geel pand in de wijk Punda. Leer over ruim 500 jaar aan geschiedenis en de relatie die Curaçao met de zee heeft. Ook de invloed van de VOC komt in dit museum ruim aan bod.

9. Otrobanda

Willemstad heeft nadat het onafhankelijk is geworden niet stilgezeten. De wijk Otrabanda is in de afgelopen jaren flink opgebloeid. Voorheen werd het door veel reizigers vermeden, maar tegenwoordig zijn er veel sfeervolle winkels en horecagelegenheden te vinden. Het is een authentieke volkswijk en ideaal voor als je de toeristische plekken even wilt vermijden.

10. Het winkelcentrum Riffort & Renaissance Mall

Voor veel shopplezier in Willemstad is een bezoek aan het winkelcentrum Riffort & Renaissance Mall de perfecte keuze. Het Riffort stamt uit 1828 en had voorheen de functie om de stad te beschermen. Tegenwoordig is het een winkelcentrum met een sereen binnenplein. Het interieur straalt luxe uit en er zijn onder andere boetiekjes, winkels en kunstgalerijen te vinden.