Bezienswaardigheden Lille

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Lille? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Lille

Wie naar Frankrijk wil, maar niet vor het standaard Parijs kiest, doet er goed aan om de stad Lille te bezoeken. Prachtige kathedralen en de Notre-dame zijn plekken die je dan zeker eens moet gaan bekijken.

Bezienswaardigheden Lille

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Lille?

Lille wordt ook wel Rijssel genoemd door de Vlamingen. Lille is waarschijnlijk een van de meest Vlaamse steden die Frankrijk kent. Lille heeft ook eeuwen tot het Graafschap van Vlaanderen behoort.

Lille is een echte weekend stad. Al zal je niet in een weekend alle geheimen van Lille leren kennen. Het centrum is compact en niet al te groot. E bezienswaardigheden liggen dan wel iets uit elkaar. De stad kent vele hoogtepunten. Hieronder vind je de mooiste.

1. Vieux Lille

Vieux Lille is het historische centrum van Lille. Hier kan je doorheen wandelen door smalle straatjes met geplaveide wegen. Aan de zijkanten van deze straatjes vind je oude Herenhuizen met mooie indrukwekkende gevels. In die panden zitten winkeltjes, restaurantjes en cafeetjes.

2. Palais des Beaux-Arts

Dit wordt het paleis van de schone kunsten genoemd. Het is het grootste museum dat je in Lille tegen zal komen. Het is het op een na meest belangrijke museum van Frankrijk. Alleen het Louvre neemt een belangrijkere plek in. In dit museum kan je genieten van werken van grote kunstenaars as Rodin, Monet, Van Gogh en Rembrandt.

3. Notre Dame de la Treille

Dit gebouw in de neogotische stijl ziet er heel erg speciaal uit. Het is de grote kathedraal van Lille en komt voor het grootste deel uit 1854. IN 1999 werd dit bijzondere gebouw voorzien van de moderne voorgevel. Wanneer je een bezoek brengt aan de kathedraal en er ook naar binnen gaat zal je al snel onder de indruk zijn van de enorme glas in lood ramen die je daar te zien zal krijgen. Op het plein voor de kathedraal kan je na je bezoek op een terras nog even nagenieten bij de aanblik van deze kathedraal. 

4. Euralille

Dit is een winkelcentrum dat je vlak naast het treinstation van Lille kan vinden. Het is een heel groot modern gebouw. Je kan hier makkelijk uren zoet zijn. Je vindt er een grote diversiteit aan winkels, Zowel grote merken als de grotere ketens zijn er te vinden.

5. Parc Zoologique

Deze kleine dierentuin ligt in het stadspark. In de jaren vijftig is de dierentuin ontstaan als uitbreiding van een speeltuin. Er zijn 70 verschillende diersoorten te bewonderen. Onder andere zeldzame vogels en apen.

6. Charles de Gaulle

In Lille is de beroemde Franse militair en politicus Charles de Gaulle geboren. Hij wordt nog steeds op verschillende manieren geëerd. Zijn geboortehuis is omgebouwd tot een museum en staat volledig in het leven van Charles de Gaulle. Een plein in de stad en een standbeeld zijn naar hem vernoemd.

7. Museum La Piscine

Dit voormalige zwembad is omgetoverd tot een waar museum. Het zwembad is omgebouwd tot een fontein. De voormalige kleedkamers zijn nu expositieruimtes geworden. Je kan er kunstwerken bewonderen vanaf de oudheid tot aan nu. Het aanbod is dus erg divers.

8. Theater Sébastopol

Toen het Grand Théatre afgebrand was werd in 1903 dit theater gebouwd. In 3 maanden tijd was de bouw van dit nieuwe theater afgerond. Het is een in het oog springend gebouw in de art Nouveau stijl. Er kunnen 1350 mensen genieten van een voorstelling of optreden.

9. Porte de Roubaix

Deze poort neemt je denkbeeldig mee terug de 17e eeuw in. De originele kantele de groeven van de armen van de hefbrug zitten er nog steeds. De 19e -eeuwse tramlijnen zijn door de poort ook bewaard gebleven.

10.  Citroën 2CV tour

Maak een tour door Lille over de geplaveide straatjes. De Citroën 2CV is een van de meest beroemde auto’s in Frankrijk. Bij goed weer kan je het dak laten zakken en zit je in een heuse cabriolet. De Citroën 2CV is beter bekend als het lelijke eendje.

11.  Hospice Comtesse

Dit is het oudste gebouw dat je in Lille vinden kan. In de dertiende eeuw is dit ziekenhuis opgericht om de arme mensen in de stad te kunnen helpen. Nu is het een museum waar je alles over Lille te weten kan komen. Er zit in de Hospice ook nog een oude Kapel die je kan bezoeken. In de keuken van de hospice vind je de originele Delftse tegeltjes nog terug.