Bezienswaardigheden Rome

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Rome? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Rome

De eeuwenoude hoofdstad van Italië opgericht in 753 voor Christus. Genieten van musea., pleinen en veel Romeinse gebouwen.

Bezienswaardigheden Rome

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Rome?

Rome is de eeuwenoude hoofdstad van Italië en is ook nu nog steeds het bestuurlijk centrum van de regio Lazio en de Città Metropolitana di Roma Capitale. De stad heeft ca. 2,9 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van Italië. Rome is opgericht in 753 voor Christus.

Rome is een stad vol met musea, pleinen, Romeinse gebouwen en nog vele andere hoogtepunten. Rome heeft echt heel veel meer te bieden dan alleen de meest bekende hoogtepunten als het Colosseum, de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad en het Pantheon.

1. Het Colosseum

De nummer 1 onder de bezienswaardigheden in Rome is het Colosseum. Het enorme Amfitheater dat aan 65 toeschouwers plaats bood in de Romeinse tijd. In de arena van het Colosseum gingen gladiatoren, in de Romeinse tijd, de strijd met elkaar of met dieren aan. In de ruïne is het mogelijk een bezoek te brengen aan de arena, de tribunes en de ondergronds ruimtes. Zorg er voor dat je reserveert, een bezoek aan het Colosseum is zeer gewild.

2. De Trevifontein

De Trevifontein is de meest beroemde fontein van Rome en misschien ook wel de meest beroemde van de hele wereld. Deze Fontein ligt op Piazza di Trevi. Deze barokke fontein werd in de 18e eeuw gebouwd. De fontein beeld Neptunus, de God van de zee met zijn strijdwagen uit die richting de zee trekt. Een muntje gooien in de Trevifontein moet je gedaan hebben bij een bezoek aan Rome. Er wordt gezegd dat de gooier van de munt ooit weer terug zal keren naar Rome.

3. Het Pantheon

Een van de best bewaarde gebouwen die uit de Romeinse tijd stamt is het Pantheon. Welke functie het gebouw in die tijd precies vervulde is nu nog steeds niet echt duidelijk, maar wat wel bekend is, is dat in 608 het Pantheon door keizer Hadrianus geschonken werd aan de paus. De kerk van tegenwoordig heeft behalve een aantal bijzondere grafmonumenten een opvallende grote én open koepel. Het Pantheon is gratis te bezoeken.

4. De Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek, is het geestelijke centrum van de Katholieke kerk en de woonplaats van de paus. De enorme basiliek, gelegen in de Vaticaanstad en aan het gelijknamige Sint-Pietersplein. Het is gebouwd op een graf. Het is het vermoedelijke graf van Petrus. In de Sint-Pietersbasiliek kom je prachtige werken tegen als de La Pieta van Michelangelo en de baldakijn van Bernini La Pieta van Michelangelo, maar je kan ook een bezoek brengen aan de cryptes. Daar kan je een bezoek brengen aan de 148 praalgraven van de pausen uit het verleden.

5. Het Forum Romanum en Palantijn

Het Forum Romanum was voorheen hét centrum van het oude Romeinse Rijk. Wanneer je een bezoek brengt aan het Forum Romanum wandel je langs de Romeinse opgravingen en het archeologische park van oude tempels, triomfbogen, markthallen en nog een aantal andere belangrijke gebouwen die de keizers hier hebben laten bouwen. Naast het Forum Romanum ligt de Palatino, ook wel de Palatijnse heuvelgenoemd, waar je de opgravingen van keizerlijke residenties kan vinden.

6. De Spaanse trappen

Aan de voet van de Trinita dei Monti vind je de Spaanse trappen met 135 tredes. Via de Spaanse Trappen ga je naar beneden naar de Piazza di Spagna. Op het plein zie je een opvallende fontein van Pietro Bernini. De 18e eeuwse Spaanse Trappen zijn in de loop van de jaren uitgegroeid tot een ware toeristische hotspot. Bovenaan de trappen heb je een schitterend uitzicht over Rome.

7. Rome ontdekken op de fiets

Een van de meest handige manier om heel veel van Rome te kunnen ontdekken is op de fiets. Huur zelf een fiets of ga met een Nederlands sprekende gids langs de grootste bezienswaardigheden van Rome. In een dagdeel zie je veel hoogtepunten en hoort je ook veel interessante verhalen over de geschiedenis van Rome.