Bezienswaardigheden Breda

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Breda? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Breda

Breda is een stad in Brabant waar gezelligheid en historische monumenten zij aan zij leven.

Bezienswaardigheden Breda

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Breda?

Breda is een stad in het westen van de provincie Noord-Brabant en tevens de kern van de gelijknamige gemeente. Het inwonersaantal van Breda was 184.716 per 31 januari 2022. Breda is van oudsher een garnizoens- en vestingstad en speelt nog altijd een grote rol binnen de Nederlandse krijgsmacht.

Wat is er te zien in Breda?

Breda is een sfeervolle stad in de provincie Noord-Brabant en kent een wervelende geschiedenis. Zo zijn er veel monumenten, musea en is er altijd wel iets te beleven. Neem bijvoorbeeld plaats op een van de vele terrassen en geniet van het karakteristieke straatbeeld van Breda. Om je wat inspiratie te geven volgen er hier tien bezienswaardigheden in Breda.

1. Het station van Breda

Voor veel reizigers die Breda inkomen zal het station van Breda de eerste kennismaking met de stad zijn. En de eerste indruk is gelijk een goede. Het is een prachtig en ruim gebouw ontworpen door de architect Koen van Velsen. In 2017 werd zijn werk beloond en won het station de prijs voor Beste Gebouw van Nederland.

2. De Grote markt

Het hart van Breda is de grote markt. Met veel winkels, horecazaken en vooral een gezellige sfeer. Ook vinden hier evenementen en festivals zoals Breda Jazz plaats. Zeker tijdens carnaval barst het van de feestende mensen. Bij het plein vind je tal van monumenten en oude panden. Zo staan er onder andere het oude gemeentehuis en de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

3. Onze-Lieve-Vrouwekerk

Middenin de Grote Markt staat de iconische Onze-Lieve-Vrouwekerk, een van de belangrijkste en indrukwekkendste monumenten van Breda. In 1410 begonnen ze met de bouw van de kerk en jaren later was het voltooid. Ondertussen zijn er verschillende delen gerestaureerd, maar de oorspronkelijke schoonheid is nooit vervaagd. Van binnen ziet het er net zo mooi uit als van buiten: met een hoog plafond, witte zuilen en een in het oog springend orgel.

4. De haven van Breda

Naast gezelligheid en historie is er in het centrum van Breda ook een heuse haven te vinden. Neem een boottocht, of een wandeling langs de haven en geniet van de monumenten en historische panden op de oevers. Op de vismarktstraat bij de haven vind je de oude vishal, waar vroeger verse vis werd verhandeld. Natuurlijk is het ook mogelijk op een terras bij de haven van de sfeer te genieten.

5. Het kasteel van Breda

Dit kasteel heeft van oudsher een goede band met de leden van de koninklijke familie. Het kasteel van Breda staat bekend om zijn slotgracht. Oorspronkelijk was het na de bouw in 1350 de woning van edelman Jan van Polanen. De afgelopen tijd heeft het kasteel vooral een militaire functie en wordt het tijdens de Brabantse Kastelendag deels voor het publiek geopend.

6. Park Valkenberg

Achter het kasteel van Breda vind je het fraaie park Valkenberg. Naast een plek om te wandelen en tot rust te komen, is het ook een route van het station naar het centrum. In het park zijn restanten van verdedigingstorens te vinden. Ook staat er een prachtige fontein en zijn er speelgelegenheden voor kinderen.

7. Begijnhof

Aan de rand van het park Valkenberg ligt de Begijnhof. Binnen Breda vind je hier een kerk, wat huisjes en hofjes met een kruidentuin. Circa de 12e eeuw was dit een plek voor katholieke vrouwen die hun leven aan het katholieke geloof hadden toegewijd. In de buurt is ook het Begijnhof museum te vinden. Hier leer je alles over deze bijzondere plek.

8. Het stedelijk museum Breda

In 2017 voegde het MOTI museum zich bij het Breda’s museum om één groot en indrukwekkend museum te creëren. Het stedelijk museum Breda is gevestigd in De Beyerd, een van de oudste panden in Breda. In het museum kun je alles over de geschiedenis van de stad te weten komen en van talloze kunstwerken genieten.

9. ’t Sas

In Breda kan er vooral veel gewinkeld worden. Als je op zoek bent naar winkels van uitstekende kwaliteit is ’t Sas een aanrader. Dit binnenplein kent tal van chique boetiekjes en winkels. Het is een charmante plek waar ook een terras te vinden is. Zo kun je na het shoppen ook lekker eten en een drankje doen.

10. Blind Walls Gallery

De kunst in Breda beperkt zich niet alleen tot musea. Ook in het straatbeeld zijn op verschillende plekken kunstwerken te beschouwen. Kunstenaars maken muurschilderingen op zogenaamde ‘blinde muren’. Dit zijn muren die er anders maar kaal uit zouden zien. Zo zijn er op verschillende muren door heel Breda bijzondere murals te zien. Dit project wordt Blind Walls Gallery genoemd en via een app zijn ze allemaal te vinden.