Bezienswaardigheden Doesburg

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Doesburg? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Doesburg

Doesburg is een stad aan de IJssel met een rijke geschiedenis en een bloeiende cultuur.

Bezienswaardigheden Doesburg

Wat is er allemaal te doen in Doesburg?

Doesburg is een stad langs de Oude IJssel en de Gelderse IJssel. Doesburg is een stad gelegen in de Nederlandse provincie Gelderland. Het inwonersaantal van Doesburg is ongeveer 11.000. In 1237 ontving Doesburg stadsrechten waarna het voor langere tijd een belangrijke vestingstad was.

Wat kun je doen in Doesburg?

Doesburg is een oude Hanzestad gelegen aan de IJssel. Hierdoor is er veel geschiedenis en een prachtige omgeving te vinden. Een wandeling door de straten van Doesburg barst van de monumenten, historische panden en interessante architectuur. Ook op culturele vlak is er veel in de stad te beleven. Zo is er tal van horecagelegenheden en evenementen te vinden, vaak in de historische panden zelf. Ontdek wat je allemaal kunt doen met de volgende tien bezienswaardigheden in Doesburg.

1. Een historische binnenstad

Doesburg heeft een historische binnenstad waar de geschiedenis van afdruipt. De indeling van de straten stamt uit de middeleeuwen. Wandel door de straten van Doesburg en ontdek de historische gebouwen of schuif aan op een terras in het centrum. Om het prachtige stadsbeeld te behouden werd de binnenstad in 1974 aangewezen als beschermd stadsgezicht.

2. Martinikerk

De Martinikerk in Doesburg wordt ook wel de grote kerk genoemd. En met een hoogte van 94 meter is dit een gepaste naam. Het torent boven de rest van de stad uit. De Martinikerk is grotendeel gebouwd in de periode van 1485 tot 1530. Het witte interieur geeft een hemelse indruk en vormt een podium voor veel evenementen en concerten. Ook is het mogelijk de toren te beklimmen voor een mooi uitzicht op Doesburg.

3. De Waag

De Waag, ook wel bekend onder de naam Het Hoge Huis Gelria, is een rijksmonument in het monumentenregister. Het is een laatgotisch gebouw en heeft een karakteristiek uiterlijk. In 1478 werd er in de Waag goederen gewogen voor de stadsbelastingen. De pachter had destijds ook een monopolie op het verkopen van vreemde bieren in Doesburg. Tegenwoordig is het dan ook een kroeg. Een bijzondere plek om wat te eten en te drinken.

4. Het Arsenaal

Het Arsenaal in Doesburg is een voormalige kloosterkazerne. In 1810 werd het tegen de vleugel van een klooster aangebouwd. Destijds kreeg het de naam Grote Convent. Dit werd in 1732 tot militair arsenaal omgetoverd. De geschiedenis van het pand, van klooster tot arsenaal, is een interessante ontwikkeling. Tegenwoordig is er een café te vinden. 

5. De Commanderij

De Commanderij is een voormalig riddergebouw dat uit 1286 stamt. Dit historische gebouw in Doesburg bevindt zich achter het Lalique museum. Het wordt dankzij een aantal subsidies gerenoveerd en het krijgt een nieuw leven als museum. Naast de historische waarde van het gebouw zelf, wordt er in de toekomst ook een collectie van René Lalique tentoongesteld. Het gebouw is aangepast en ook voor mensen met een handicap bereikbaar.

6. Het openbaar vervoer en speelgoedmuseum

Een bijzonder museum in Doesburg is het openbaar vervoer en speelgoedmuseum. Voor iedere leeftijdsgroep is er in het museum wel iets te vinden. Zo is er veel te zien en leren over de geschiedenis van het openbaar vervoer in Nederland. Ook is er veel antiek speelgoed te bewonderen. Er is zelfs de mogelijkheid om een miniatuur treinbaan in het museum te bouwen.

7. Streekmuseum de Roode Tooren

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Doesburg en het omliggend gebied? Dan is streekmuseum de Roode Tooren een ideale plek. Je reist terug naar het verre verleden van de middensteentijd, ijzertijd en de middeleeuwen. Ook krijg je een goed beeld van de ontwikkeling die de stad door de jaren heen heeft meegemaakt.

8. Moderne architectuur

Doesburg heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. De rijke historie wordt aangevuld met moderne projecten en ontwikkelingen. Zo kun je langs de IJssel een nieuwbouwproject bewonderen. De Italiaanse architect Adolfo Natalini heeft prachtige gebouwen ontworpen die goed in de omgeving passen. Het ontwerp en bouwmaterialen verwijzen naar de IJssel en zorgen voor een verfrissend straatbeeld in Doesburg.

9. Culturele zondagen

Naast historie is er ook veel cultuur in Doesburg te vinden. Op de eerste zondag van iedere maand vindt er een culturele zondag plaats. Loop door de historische stad en neem een kijk in de vele musea, ateliers en poppodia. Door de hele stad zijn er evenementen om bij te wonen. Er zit veel variatie in het aanbod dus is er voor iedereen wel wat te vinden.

10. Wandelen en fietsen in Doesburg

Je kunt een prachtige wandeling door de stad maken. Zo is er een fotoroute die je langs 12 wonderschone plekken in Doesburg brengt. Ook in de omgeving van de stad is het mogelijk te wandelen en te fietsen. Zo zijn er meerdere routes die je optimaal van de natuur aan de IJssel laten genieten.