Bezienswaardigheden Doornik

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Doornik? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Doornik

Doornik is een van de oudste steden in België en barst van de cultuurhistorische bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden Doornik

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Doornik?

Doornik is een stad in België en ligt in de provincie Henegouwen in Wallonië. Doornik heeft bijna 70.000 inwoners en is na Tongeren de oudste stad van België. Qua oppervlakte is Doornik de grootste gemeente van België. Vanwege de culturele en historische significantie trekt Doornik jaarlijks veel toeristen aan.

Welke bezienswaardigheden zijn er in Doornik?

Doornik is niet voor niets één van de meest bekende monumentsteden in België. Op het gebied van cultuur en geschiedenis heeft Doornik een centrale rol in de geschiedenis gespeeld. Het is dan ook niet gek dat er veel musea en historische gebouwen te vinden zijn. Om het overzichtelijk te maken volgen er hier tien bezienswaardigheden in Doornik.

1. De Kathedraal van Doornik

De kathedraal van Doornik, ook wel Onze-Lieve-Vrouwekathedraal genoemd, torent met 134 meter ver boven de stad uit. Het imposante bouwwerk is een mix van een gotische en romaanse stijl en heeft vijf torens. Met tal van beelden en muurschilderingen is ook het interieur bewonderenswaardig. De kathedraal van Doornik staat sinds 2000 dan ook, geheel terecht, op de UNESCO werelderfgoedlijst.

2. De Lakenhalle

Vroeger kende Doornik veel handel in lakens en lakenstoffen. Aan het begin van de 17e eeuw kwam er de Lakenhalle als opslagplaats voor de lakens en stoffen. De stijl van het gebouw is een bijzondere mengeling van renaissance, barok en gotiek. Het gebouw is een aantal keer gerestaureerd en wordt tegenwoordig voor evenementen gebruikt.

3. De grote markt van Doornik

Bij een wandeling door de stad Doornik kom je al snel uit bij de grote markt. Deze is gemakkelijk te herkennen aan de driehoekige vorm. Al eeuwenlang is dit een plek voor evenementen en gebeurtenissen. Als je middenin het plein om je heen kijkt word je overladen met historische panden en monumenten. Zo werp je een blik op honderden jaren aan geschiedenis.

4. Het Belfort van Doornik

Het Belfort van Doornik is een iconisch gebouw middenin de stad. Het is de oudste belfort van België en stamt uit de 12e eeuw. De functie van het gebouw is in de loop der jaren meerdere keren veranderd. Zo was het ooit een stadhuis  en zelfs een gevangenis. Toen er in de jaren ’40 brandbommen werden gegooid op Doornik, bleef het Belfort op miraculeuze wijze overeind.

5. Sint-Kwintenskerk

Met een kenmerkende Romaanse bouwstijl is de Sint-Kwintenskerk een karakteristiek bouwwerk in Doornik. Het gebouw stamt uit de 12e eeuw en werd deels gefinancierd door Pasquier Grenier. Hij was doorslaggevend in de tapijtkunst waar Doornik lange tijd bekend voor stond. In een hoek van het gebouw liggen zelfs zijn overblijfselen in een graftombe bewaard.

6. De Sint-Jacobskerk

Het is ondertussen wel duidelijk dat Doornik veel historische gebouwen en kerken kent. Een die zeker de moeite waard is om te noemen is de Sint-Jacobskerk. Gebouwd in de gotische stijl die typerend is voor de stad. Er zijn veel grafstenen te vinden van mensen met een adellijke afkomst die een begraafplek in de kerk wisten te bemachtigen. Ook van binnen zorgt de kerk een indrukwekkend beeld.

7. Het stadhuis van Doornik

Het stadhuis  van Doornik wordt omringd door een prachtig park. In de 12e eeuw werd er een abdij met kloostergebouwen gebouwd ter ere van Sint-Maarten. De restanten hiervan liggen nog altijd voor een deel ondergronds. Na de Franse revolutie werd het omgetoverd tot een stadhuis . De bombardementen van 1940 hebben een deel weggevaagd dat later aan de hand van de originele stijl is herbouwd.

8. Pont des Trous

Van oorsprong is de Pont des Trous een militaire waterpoort over de schelde. Als onderdeel van de stadsmuren van Doornik, werd het in de 13e gebouwd. Helaas is het origineel in de loop der jaren vernietigd. De huidige waterpoort is in de oorspronkelijke stijl opnieuw opgebouwd en bewaard de essentie die de originele waterpoort zo bijzonder maakte.

9. Het Folkloremuseum

Met honderden jaren aan geschiedenis is het logisch dat Doornik veel musea kent. Een museum dat deze historie op een indrukwekkende manier tentoonstelt is het Folkloremuseum. Het museum telt 23 zalen waarin te zien is hoe de stad door de jaren heen is veranderd. Je vindt er oude ambachten, werkplaatsen en onder andere de geschiedenis van het carnaval in Doornik.

10. Het museum voor archeologie

Doornik is een van de oudste steden van België en daarom is het interessant om de archeologie in te duiken. In het museum voor archeologie vind je tal van interessante voorwerpen die in de omgeving zijn opgegraven. Alles van de prehistorie tot aan de middeleeuwen en later is er te bewonderen. Zo is er zelfs een tombe van een Saksische prinses.