Bezienswaardigheden Namen

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Namen? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Namen

Namen is de sfeervolle hoofdstad van Wallonië waar de rivier de Samber in de Maas vloeit.

Bezienswaardigheden Namen

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Namen?

Namen is de hoofdstad van Wallonië en de provincie Namen in België. De rivier de Samber vloeit bij Namen in de Maas. Op de linkeroever van de Samber kun je het stadscentrum vinden. Namen heeft ruim 100.000 inwoners en ligt ongeveer 65 kilometer ten zuiden van de Belgische hoofdstad Brussel.

Wat is er te doen in Namen?

Het schilderachtige Namen staat bekend om de rijke historie van het gebied. De stad heeft tal van historische gebouwen en indrukwekkende musea. Loop langs de rivier de Samber en geniet van de sfeervolle ambiance die Namen te bieden heeft. In het centrum van Namen bruist het van de horeca en winkels. Omdat het aan de rand van de Ardennen ligt is het ook mogelijk voor een actieve vakantie te kiezen. Hier volgen tien bezienswaardigheden in Namen.

1. De citadel van Namen

Het symbool van de indrukwekkende historie van Namen is de citadel die op een rots staat en over de stad uitkijkt. Het was vroeger een belangrijke verdedigingsgordel en groeide uit tot een van de grootste burchten van Europa. Tegenwoordig komen er geen soldaten maar toeristen naar de citadel van Namen. Het is een locatie met wandelroutes, evenementen en veel horecagelegenheden.

2. De binnenstad

Als je gewoon lekker door een stad wilt dwalen is Namen een ideale keuze. Het centrum is door de geschiedenis heen meerdere keren verwoest, maar heeft nog altijd een ouderwetse charme. Er zijn volop winkels, restaurants en terrasjes. Maar als je op je gemak van het straatbeeld en de monumenten wil genieten, kan dat uiteraard ook.

3. De Place d’Armes en Belfort

Op de Place d’Armes stond vroeger het stadhuis  van Namen. Het stadhuis  werd tijdens de eerste wereldoorlog vernietigd en ergens anders herbouwd. Tegenwoordig staat het bekend om de handelsbeurs en de Belfort: een middeleeuwse toren. Deze is in 1746 gebouwd nadat de originele toren afbrandde. Vanwege de historische waarde behoort de Belfort tot werelderfgoed van het UNESCO.

4. Een gouden schildpad

Houdt bij een bezoek aan de citadel van Namen je ogen open voor een gigantische gouden schildpad van 5,5 ton. Jan Fabre ontwierp het eigenzinnige kunstwerk ter gelegenheid van het kunstevenement Beaufort. Het kreeg de mysterieuze naam Searching for Utopia en kijkt vanaf een heuvel over de stad uit. Met het uitzicht dat de schildpad op Namen heeft, kun je zeggen dat hij een utopie heeft gevonden.

5. De kerk Saint-Loup

In opdracht van de jezuïeten werd er in de 17e de kerk Saint-Loup in Namen gebouwd. De Barokke stijl van de kerk geeft het een imposante aanblik, maar de schoonheid is vooral van binnen te vinden. De marmeren zuilen en de versierde altaren maken geheid een diepe indruk. Ook het houtsnijwerk van de preekstoel is iets om naar uit te kijken.

6. Koninklijk theater

Het eerste Koninklijke theater van Namen is in vlammen opgegaan. Daarom herbouwden ze het in Italiaanse stijl in de tweede helft van de 18e eeuw. Het theater is sindsdien een aantal keer verbouwd om het aan moderne technieken aan te passen. Voor een tentoonstelling in Namen moet je in dit wonderschone theater zijn.

7. Saint-Aubain kathedraal

De Saint-Aubain kathedraal dateert uit 1751 en is gebouwd nadat de vorige kathedraal vernietigd werd door een overstroming. Het kent een fraai interieur en in het bijbehorende museum kun je uitgebreid de kerkschatten bewonderen. Ook het aanzien van het exterieur is een welkom beeld als je door de straten van namen loopt.

8. De tuinen van d’Eau d’Annevoie

Loop over de 11 hectare aan kasteeltuinen door een prachtig vallei. Het hele jaar door vind je er fonteinen met stromend, helder water. Als je even tot rust wilt komen in Namen is een wandeling door de tuinen van d’Eau d’Annevoie een ideale keuze. Met groene vlaktes en helderblauw water is het een majestueuze locatie om even lekker te ontspannen.

9. Halle al’Chair

Het museum Halle al’Chair was voorheen het gildehuis van de slagers in Namen. Het vormt sinds 2022 onderdeel uit van de collectie van het archeologisch museum. Zo maak je een sprong van 2500 jaar terug in de tijd en kun je er sieraden uit de bronstijd zien. Ook kunstwerken uit de Romeinse tijd zijn er te bewonderen.

10. De bruggen van Namen

De rivier de Samber vloeit bij namen in de Maas. Dit betekent naast een mooie oever om op te wandelen ook een aantal historische bruggen. De Rue de Pont is een van de oudste bruggen in de stad. Er zijn tal van bruggen om over te wandelen, fietsen en zelfs een treinreis te maken.