Bezienswaardigheden Spa

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Spa? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Spa

Bezoek de prachtige bezienswaardigheden in Spa! Van de thermen tot aan de Grot van Remouchamps

Bezienswaardigheden Spa

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Spa?

Spa is een stad in België en behoort tot de provincie Luik. Spa ligt in de Ardennen en heeft ruim 10.000 inwoners. De naam Spa staat voor veel mensen synoniem aan mineraalwater. De thermen van Spa staan sinds 2021 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Welke bezienswaardigheden zijn er in Spa?

Spa is een stad waar toeristen van over de hele wereld op afkomen. De bossen en heuvels van de Ardennen zorgen voor een prachtige natuur in en rondom Spa. Het mineraalwater van Spa is een internationaal bekend begrip, evenals de kuurbaden van de stad. De stad heeft echter meer dan alleen water te bieden. Daarom volgen er hier tien bezienswaardigheden in Spa.

1. De thermen van Spa

Bij een bezoek aan Spa kun je eigenlijk niet om de waterbronnen heen – maar je kunt er wel in. Al eeuwenlang gebruiken de mensen de bronnen van Spa om tot rust te komen en zichzelf doorgrondig te reinigen. Tegenwoordig kan dit in luxe en stijl. Het thermencomplex ligt op een heuvel omringd door een prachtige natuur en is zelfs met een kabelbaan te bereiken.

2. Peter-de-Grotebron

Ook in het centrum van Spa zelf vloeit het bronwater uitbundig. Naar verluidt overwon Tsaar Peter de Grote zijn ziekte door het helende bronwater van de stad te drinken. Op deze plek staat nu de Peter-de-Grotebron, ook wel de Source du Pouhon Pierre Le Grandgenoemd. Dit historisch monument is een bezoek meer dan waard.

3. Circuit van Spa-Francorchamps

Naast de waterbronnen stromen er ook jaarlijks duizenden mensen naar het circuit van Spa. Een bekende plek voor elke Formule 1 fan met in 2021 een eerste plek voor Max Verstappen. Wil je na al het ontspannen wat actie? Wees er dan snel bij en woon een race bij. Ook buiten het raceseizoen is er genoeg te doen op het circuit van Spa. Zo zijn er rondleidingen en is er zelfs de mogelijkheid om met je eigen auto het circuit op te gaan.

4. De Heuvels van Annette et Lubin

Spa ligt in de Ardennen en dus is het mogelijk om een prachtige wandeling te maken in de natuur. Bij de stedelijke begraafplaats vind je een pad dat je omhoog brengt door de heuvels van Annette et Lubin. Vanuit hier maak je een wandeling omhoog en word je beloond met een prachtig uitzicht van de stad.

5. Sint-Remacluskerk

Spa kent veel historische gebouwen en deze zijn door de hele stad verspreid. Eén die je, letterlijk, niet kunt missen is de Sint-Remacluskerk. Église décanale Notre Dame et Saint Remacle de Spa is de imposante naam zoals het bij de lokale bevolking bekend staat. Een kerk die meer wegheeft van een kathedraal en die symbool staat voor het grote fortuin dat de stad ooit kende.

6. Wandelen langs de Hoëgne

Iets buiten Spa stroomt de rivier de Hoëgne, een zijrivier van de Vesder, met een lengte van 30 kilometer. In de vallei van de Hoëgne vind je een wandelpad waar het hart van elke natuurliefhebber sneller van gaat kloppen. Elk seizoen geeft een uniek beeld aan de omgeving. Het is de ideale keuze voor als je een paar uur wilt wandelen.

7. Het wasserijmuseum

Het wasserijmuseum in Spa, ook wel bekend als het musée de la Lessive, is een sprong terug in de tijd. Tegenwoordig drukken we een knop in op de wasmachine. Vroeger was die luxe er echter niet. Binnen een uur krijg je te zien hoe het wassen van kleren vroeger gebeurde.  Ook leer je hoe verrassend interessant zeep kan zijn.

8. Gileppestuwdam

De oudste betonnen stuwdam van Europa is in de buurt van Spa te vinden. De omstreden koning Leopold II zette het bouwwerk in 1878 neer om het water te beheren voor de industrieën van het gebied. Tegenwoordig zorgt de dam voor elektriciteit. Naast energie levert het ook een indrukwekkend uitzicht op en is het een ideale bestemming voor een wandeltocht.

9. De Grot van Remouchamps

Sinds 1828 staat de Grot van Remouchamps open voor het publiek. Vanuit Spa kun je een bezoek brengen aan deze (pre)historische grot. Een ruim pad brengt je langs plekken die 8000 jaar geleden al door de mens werd bewoond. De rondleiding brengt je naar een kathedraal om vervolgens een bootreis op de langste onderwaterrivier ter wereld te maken.

10. Cascade Monumentale

Er is natuurlijk volop van de natuur in en rondom Spa te genieten. Maar soms maken kleine details een stad des te mooier. Langs de Sint-Remacluskerk is een stukje groen met een fontein te vinden: het Cascade Monumentale. Hier kun je ook enkele beeldhouwwerken bewonderen. Het is misschien niet het grootste monument van de stad, maar dit speciale plekje maakt je bezoek aan Spa des te meer bijzonder.