Bezienswaardigheden Aken

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Aken? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Aken

Aken is een Duitse stad die vroeger geliefd was door keizers en tegenwoordig door toeristen.

Bezienswaardigheden Aken

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Aken?

Aken is een stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en wordt in het Duits Aachen genoemd. Aken ligt vlakbij België en het Limburgse Vaals in Nederland. Op 31 december 2020 telde Aken 248.878 inwoners. De namen Aken is naar verluidt afgeleid van het Romeinse woord voor water: aqua.

Wat is er te zien in Aken?

In het begin van de 9e eeuw koos Karel de Grote Aken als zijn keizerlijk verblijf. Zijn intentie was om van Aken het nieuwe Rome te maken. Zo staat het nu misschien niet bekend, maar de overblijfselen van die historische periode zijn er nog altijd te vinden. Ontdek wat deze keizerlijke stad te bieden heeft met tien bezienswaardigheden in Aken.

1. De Dom van Aken

Aan het einde van de 8e eeuw gaf Karel de Grote opdracht tot het bouwen van een kapel in Aken. In 1805 werd hij er begraven. Door eeuwen van verbouwingen en aanpassingen is het tot een imposante kerk uitgegroeid. In de kerk zijn objecten met onschatbare waarde te bewonderen zoals de troon van Karel de Grote. Het is uitgegroeid tot een bedevaartsoord met een van de grootste kerkelijke schatkamers van Europa.

2. De schatkamer van de Dom

Eeuwenlang werden er talloze schatten naar de Dom van Aken gebracht door pelgrims, keizers en koningen. Deze waardevolle schatten zijn te bewonderen in de schatkamer van de Dom. Zo vind je er onder andere een gouden altaar en een gouden preekstoel. Al in al zijn er ongeveer honderd pronkstukken met een significant historische waarde.

3. Het Rathaus

Samen met de Dom vormt het Rathaus, het stadhuis van Aken, het historische hart van de stad. Dit is tevens de plek waar het keizerlijk paleis van Karel de Grote stond, waar de oude toren nog een overblijfsel van is. Het Grashuis, dat uit de 13e eeuw stamt, werd als fundering voor het stadhuis gebruikt.

4. De bronnen van Aken

Een bezienswaardigheid waar Aken om bekend staat zijn de zwavelhoudende warmwaterbronnen. Zo is het mogelijk direct van de bronnen te genieten in een spa. Naar verluidt helpen de bronnen tegen reuma en spierpijn. In het Carolus Thermen is er de mogelijkheid de Rosen Quelle bron in te gaan en heerlijk te ontspannen. Ook spuit het water uit de muur op verschillende plekken in de stad.

5. De Ponttor

Vroeger lag er een grote stadsmuur rondom Aken en moest je, om in de stad te komen, door stadspoorten. Eén van de twee overgebleven stadspoorten is de Ponttor. Deze stamt uit 1320. Toen de wereld wat vrediger werd en de stadspoorten niet meer nodig waren, heeft de Ponttor enkele andere functies gekregen. Zo was het eerst een gevangenis en vervolgens een school en een museum.

6. De markt van Aken

Op het Marktplein voor het stadhuis vindt elke dinsdag en donderdag de weekmarkt plaats. Het marktplein ligt hoog gelegen dus alle wegen die erheen leiden kennen een lichte helling. Zo kun je lekker door de markt lopen en van de lokale sfeer en omliggende monumenten genieten. Het is tevens een mooie aangelegenheid om de lokale producten van Aken te proeven.

7. Het Couvenmuseum

Het karakteristiek 17e-eeuwse Couvenmuseum, ontworpen door Johann Joseph Couven, is onderverdeeld in 34 kamers. Hierin staat de levensstijl van de bourgeoisie in de 18e en 19e eeuw centraal. Zo leer je er niet alleen over de geschiedenis van Aken, maar ook over de stijl van verschillende periodes in Europa. Denk hierbij aan diverse kleding en meubels.

8. Puppenbrunnen

Soms is het bijzondere aan een stad de kleine details die in het oog springen tijdens een wandeling door het centrum. In de Krämestasse staat een poppenfontein ontworpen door de beeldhouwer Bonifatius Stirnberg. Op de Puppenbrunnen vind je beweegbare figuren: een marktvrouw, ruiter, bisschop, professor en een haan. Allen staan ze symbool van wat Aken groot heeft gemaakt.

9. De dierentuin van Aken

Ten zuidoosten van het centrum ligt de dierentuin van Aken. In de dierentuin zijn ongeveer 1000 dieren en 200 diersoorten te vinden. Het is een knusse dierentuin, maar de verblijven zijn ruim en de dieren worden er goed verzorgd. De focus ligt vooral op Duitse dieren, maar er zijn ook enkele exotische diersoorten te vinden.

10. Het Krantenmuseum

Het Krantenmuseum van Aken werd in 1886 opgericht. De jurist Oskar von Forckenbeck was een fanatiek verzamelaar van kranten en boeken. Na het succes van een tentoonstelling in het Suermondt museum, werd het Krantenmuseum geboren. Na het overlijden van Forckenbeck in 1898 doneerde zijn weduwe de gigantische verzameling definitief aan de stad.