Bezienswaardigheden Bremen

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Bremen? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Bremen

Bremen is een stad in Duitsland met een rijke geschiedenis en een sprookjesachtige sfeer.

Bezienswaardigheden Bremen

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Bremen?

Bremen is een stad in het noorden van Duitsland. Samen met de Bremerhaven vormt Bremen de kleinste deelstaat van Duitsland: Vrije Hanzestad Bremen. Er wonen 566.573 mensen in Bremen. De stad ligt aan de rivier de Wezer en is qua inwoners de tiende stad van Duitsland.

Wat is er te zien in Bremen?

In de Middeleeuwen maakte Bremen als Hanzestad een enorme groei door. Dankzij de positie van Bremerhaven aan de Noordzee kwam ook de stad Bremen zelf rond de 17e eeuw in het bezit van exotische producten. Niet raar dus dat de eerste koffiegelegenheid van Duitsland in de 17e eeuw in Bremen ontstond. Een historische stad en een ideale locatie voor een stedentrip. Hier zijn tien bezienswaardigheden in Bremen.

1. De Dom van Bremen

De dom van Bremen staat ook wel bekend als de St. Petri dom en is dankzij twee spitse torens een iconisch gebouw in het straatbeeld van de stad. Het stamt al uit de 11e eeuw en kijkt uit over het plein Rathausplatz. Door restauraties in de 19e eeuw zijn er meerdere bouwstijlen in de dom terug te zien. Vooral de plafondschilderingen trekken internationaal veel bekijks.

2. Het Rathaus

Het stadhuis van Bremen ligt aan het marktplein en wordt door de lokale bevolking Rathaus genoemd. Het gebouw was oorspronkelijk een gotisch gebouw uit de 15e eeuw, maar kreeg 200 jaar later invloeden vanuit het renaissance; er werden prachtige beelden en versieringen aan toegevoegd. Het pand veroverde in 2005 een welverdiende plek in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

3. Kunsthalle Bremen

Al 200 jaar lang is in Bremen het kunstmuseum de Kunsthalle te vinden. In het museum is een uitgebreide collectie van kunst uit de 14e eeuw tot aan het heden te bewonderen. Er is een sectie met hedendaagse kunst in verschillende stijlen te vinden. Maar waar het museum echt schijnt is kunst uit de 19e en 20e eeuw: met kunstenaars als Van Gogh, Munch en Delacroix.

4. Marktplatz

De Marktplatz is een centraal plein in Bremen. Het wordt omringd door horecazaken en monumenten. Zo zou je wel uren op het plein kunnen rondstruinen om van de sfeer van de stad te genieten. Ook staat er het Rolandstandbeeld dat in 1404 werd ontworpen. Dit standbeeld is van een mythische krijger en staat symbool voor de onafhankelijkheid van de stad.

5. De Bremer Stadsmuzikanten

Een iconisch beeld voor Bremen is het standbeeld van de ezel, hond, kat en haan die van groot naar klein op elkaar staan. Het sprookje ‘De Bremer Stadsmuzikanten’ is de inspiratiebron voor dit fabelachtige beeld dat langs het stadhuis staat. Door heel de stad zijn details die naar dit sprookje verwijzen. Naar verluidt brengt het wrijven over de poten van de ezel goed geluk.

6. Schnoor

Het stadsdeel Schnoor is de oudste wijk van Bremen. Van oudsher was dit een arm gebied waar vooral vissers woonden. In de pittoreske houten huisjes van het district vind je nu veel winkels en boetiekjes. Vooral het Schillerhaus, dat uit 1630 dateert, is een pronkstuk van het gebied. Een wandeling door de authentieke straatjes van het Schnoor is een ervaring die je bij een bezoek aan Bremen niet mag missen.

7. Het Universum Science Center

Tussen het historisch straatbeeld van Bremen valt het gebouw van het Universum Science Center direct op. Het metalen gebouw, dat enigszins op een mossel lijkt, is de locatie voor een aantal tentoonstellingen. Zo kun je er leren over de kosmos, de aarde en de mensheid. Op een interactieve manier komt de geschiedenis van de stad en hedendaagse wetenschap aan bod.

8. Het Wallanlagen Park

Voor een ontspannen wandeling tussen groene velden en kleurrijke bloemen is het Wallanlagen Park in Bremen een ideale plek. Het park bevindt zich tussen het station en het centrum van de stad. Een monument in het park dat direct in het oog springt, is een oude molen. In dit geliefde landmark is ook een restaurant te vinden.

9. Het Gildehuis

Op het marktplein staat het Gildehuis van Bremen. Het gebouw was van oudsher in handen van handelaars met veel geld. In 1537 werd het pand gebouwd in een Vlaamse renaissancestijl. Het gebouw brandde echter in 1914 af. In 1956 werd het in oude glorie hersteld en sindsdien verrijkt het monumentale pand het straatbeeld weer.

10. De 7 luie broers

In de Böttcherstrasse in Bremen staat de fontein van de 7 luie broers. Dit is gebaseerd op een lokale legende van de 7 luie zonen van een lokale boer. In Bremen konden ze geen werk vinden en dus trokken ze de wijde wereld in. Jaren later keerden ze terug met veel kennis en ervaring. Ze bouwden een aantal huizen en legden een weg aan – meer slim dan lui dus. Achter de fontein is tegenwoordig een bonbonwinkel te vinden.