Bezienswaardigheden Dresden

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Dresden? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Dresden

Dresden is een historische stad in Duitsland boordevol wonderbaarlijke architectuur en fenomenale kunst

Bezienswaardigheden Dresden

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Dresden?

Dresden is een stad in het oosten van Duitsland en de hoofdstad van de deelstaat Saksen. Dresden ligt aan de rivier de Elbe. Per 31 december 2020 zijn er 556.227 mensen woonachtig in Dresden. De stad is in de 2e wereldoorlog veelvuldig gebombardeerd.

Wat is er te zien in Dresden?

Dresden is een historische stad aan de Elbe en is tijdens de 2e wereldoorlog hevig gebombardeerd. Uit het puin is Dresden echter weer tot een prachtige stad opgebloeid. Veel van de klassieke architectuur is in oude glorie hersteld en de stad zit boordevol kunst. Ontdek de bijzondere stad met deze tien bezienswaardigheden in Dresden.

1. De Frauenkirche

Een testament voor de opbouw van Dresden is de Frauenkirche. Deze kerk werd tijdens het bombardement voor een groot deel verwoest. Het werd met een indrukwekkend oog voor detail weer hersteld en sinds 2005 wordt het zelfs opnieuw in gebruik genomen. De kerk in barokstijl is een iconisch gebouw in het straatbeeld van de stad. Het is zelfs mogelijk de kerk te beklimmen voor een adembenemend uitzicht op Dresden.

2. Het Zwinger Museum

Het Zwinger museum in Dresden is een voormalig paleis met een gigantische oppervlakte. Een bezoek aan de museumtuin is al een geweldige ervaring op zich. Voor kunstliefhebbers is er een indrukwekkende verzameling in het museum te bewonderen. Zo vind je er onder andere schilderijen van Vermeer en Rembrandt, een waardevolle porseleinverzameling en tal van scheikundige instrumenten. Genoeg om uren, al dan niet dagen, zoet mee te zijn.

3. De Fürstenzug

In het historische centrum van Dresden is een gigantische porseleinen kunstwerk te vinden. De buitenmuur van het koninklijke paleis is 102 meter lang en wordt bedekt met 25000 porseleinen tegeltjes. Het ziet er nog indrukwekkender uit dan dat het klinkt. Op de muur staan talloze voormalige Saksische vorsten afgebeeld. De Fürstenzug is een van de meest indrukwekkende straatbeelden van de stad.

4. Het Residenzschloss

De Residenzschloss was van de 16e tot de 19e eeuw het woonverblijf van de koning van Saksen. Dit renaissancepaleis is tegenwoordig de locatie voor diverse musea. Binnenin het imposante paleis vind je tentoonstellingen over militaire kleding en wapens, schetsen van Van Gogh en tal van Ottomaanse kunst. Natuurlijk is het uitzicht op zich al een goede reden om een wandeling door Dresden naar het paleis te maken.

5. Grünes Gewölbe

In het westerse deel van het Residenzschloss in Dresden is het Grünes Gewölbe te vinden. Hier is een van de mooiste praal zalen van Europa te vinden. Dit waren jarenlang de schatkamers van de elites van Saksen. In de 18e eeuw werden deze kamers een van ’s-werelds eerste openbare musea. In het museum zijn ongeveer 3000 meesterwerken van goud, zilver, ivoor en amber te bewonderen.

6. Semperoper

Het Semperoper is een operahuis in Dresden. Het werd in 1878 geopend en is vernoemd naar de architect van het gebouw, Gottfried Semper. Het pand kende veel tegenslagen, maar is keer op keer prachtig hersteld. Als operahuis is het internationaal gerespecteerd en een locatie voor ’s-werelds grootste voorstellingen. Op de voorgevel zijn ook beelden van literaire grootheden als Goethe, Sophocles en Shakespeare te bewonderen.

7. Brühlsche Terrasse

Iets ten noorden van de Frauenkirche is een panoramisch terras van 500 meter te vinden met een uitzicht op de rivier de Elbe. Het is een terras dat de kathedraal met het oude fort in Dresden verbindt. Mede dankzij dit terras liggen alle bezienswaardigheden in Dresden op loopafstand van elkaar. Door de historische ligging en imposant uitzicht wordt het Brühlsche Terrasse ook wel ‘het balkon van Europa’ genoemd.

8. Het Albertinum

Op het Brühlsche Terrasse is het museum Albertinum te vinden. Dit gebouw in Renaissancestijl werd in de jaren 1880 gebouwd om de koninklijke collectie sculpturen te huisvesten. Er zijn vijf millennia aan sculpturen te vinden. Ook kent het een enorme collectie van moderne kunst waar diverse stijlen als impressionisme, romantiek en symbolisme centraal staan. Kunstwerken van de grootste kunstenaars die Europa ooit heeft gekend zijn in Dresden te vinden.

9. Großer Garten

Dresden staat vol met prachtige gebouwen met een indrukwekkende architectuur. In de stad is echter ook veel groen te vinden. Niet ver van het historische centrum, langs de Elbe, is de Großer Garten te vinden. Ideaal voor een rustgevende wandeling langs vijvers en door een botanische tuin waar meer dan 10.000 planten zijn te vinden.

10. De Kunsthofpassage

In het gedeelte Neustadt in Dresden loop je door verschillende hofjes met een eigenzinnige uitstraling. Deze verzameling hofjes zijn door verschillende kunstenaars aangepast en leveren unieke beelden op. Zo vind je er instrumenten op voorgevels van gebouwen die muziek maken als het regent, mythische wezens en nog veel meer absurde en charmante kunstwerken.