Bezienswaardigheden Keulen

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Keulen? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Keulen

Keulen staat natuurlijk vooral bekend om zijn grote Dom. Maar ook het Rathaus en de Altstadt zijn plekken die gerust een bezoekje waard zijn. Keulen in 1 dag gaat dus zeker niet!

Bezienswaardigheden Keulen

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Keulen?

In Noordrijn-Westfalen vind je de grote stad Keulen. De stad telt maar liefst 2,5 miljoen inwoners. Tijdens de tweede wereldoorlog is een groot deel van Keulen verwoest. Toen de oorlog voorbij was werd al vrij snel een deel van Keulen opnieuw opgebouwd. In sommige delen van Keulen zie je dan ook gebouwen gebouwd in de naoorlogse architectuur.

Wat kan je allemaal zien in Keulen?

Keulen is een van de steden waar je kan genieten van de kerstmarkten. Ieder jaar kan je er verschillende kerstmarkten bezoeken. Buiten de kerstmarkten om zijn er nog veel meer bezienswaardigheden te vinden die je het hele jaar door kan bezoeken. Een top 16 van die bezienswaardigheden vind je hier onder.

1. De Sint-Gereonkerk

Dit is de oudste kerk van de twaalf Romaanse kerken die je in Keulen kan vinden. Deze kerk was er al in de vierde eeuw. Het was destijds een kapel die stond op een Romeinse begraafplaats. Toen het Romeinse rijk gevallen was werd de kapel uitgebouwd tot een kloosterkerk. De torens van deze kerk werden in de 12e eeuw nog toegevoegd.

2. Rathaus

De torens van het stadhuis van Keulen zijn tussen 1407 en 1414 gebouwd. Voor die tijd waren het net wolkenkrabbers. Het stadhuis is in drie delen ingedeeld. Het Pretorium, het Spaanse gebouw en het gemeentehuis. Het Pretorium heeft ruïnes van Romeinse gebouwen. Deze vind je onder het stadhuis.

3. Hohenzollernbrücke

Deze belangrijk spoorbrug ligt al sinds het begin van de 20e eeuw in Keulen over de Rijn. De brug is te herkennen aan zijn drie bogen. Alle soorten van vervoersmiddelen kunnen over de brug heen. Wanneer je over de brug heen zou wandelen dan zou je kunne zien dat er aan de zijkanten allemaal grote sloten opgehangen zijn. Deze zijn vermoedelijk achter gelaten door toeristen.

4. De Alter Markt

In het hart van Keulen ligt de Alter Markt. In de middeleeuwen werden op dit plein de steekspellen gespeeld.  Op het plein staat nog een fontein uit 1884. Op dit plein kan je op een terras heerlijk genieten van lokaal gebrouwen bier.

5. Kabelbaan over de Rijn

Je kan op verschillende manieren de Rijn oversteken. Een van de meest bijzondere manieren om dit te doen is via een kabelbaan. Tijdens de rit met de kabelbaan heb je een prachtig uitzicht over de stad Keulen. Dit is ook prachtig om een keer in de avond te doen.

6. Colonius

Telecommunicatietoren Colonius is met zijn 266 meter hoogte het hoogste gebouw van Keulen. De toren kan je al van verre zien want hij steekt met kop en schouders overal bovenuit. Je kan de toren niet meer in, maar als onderdeel van de Skyline van Keulen is hij onmisbaar.

7. Groß St. Martin

Er zijn veel kerken te vinden in Keulen. Maar een van de kerken die je toch echt gezien moet hebben is de Groß st Martin. Deze grote kerk valt behoorlijk op met zijn vier hoektorens in de Romaanse stijl. Deze kerk heeft heel veel geweld overleefd. Bijvoorbeeld de luchtaanvallen die plaats vonden in de tweede wereldoorlog.

8. Synagoge Roonstraße

Deze pre- nazi synagoge doet tegenwoordig dienst als restaurant. Dit gebouw dateert uit a899. Hoewel in 1938 dit gebouw nog grotendeels werd verwoest. In 1950 werd na de wederopbouw ook de binnenkant helemaal aangepakt en hebben ze een zo goed mogelijke reconstructie van de binnenkant gemaakt. Links van de Rijn ligt de Joodse gemeenschap van Keulen. Hier kan je dit gebouw ook vinden.

9. Wijk Belgische Viertel

In de wijk Belgische Viertel vind je een hipper gedeelte van de stad. Je kan er genieten van trendy bars, unieke winkeltjes en restaurants. Aan het plein is het altijd gezellig druk. Veel van de straten in deze wijk zijn vernoemd naar plaatsnamen in België.

10. Het Farina Haus

In de achttiende eeuw kreeg Keulen beroemdheid over de hele wereld doordat parfumeur Johann Maria Farina een parfum ontwikkelde en vernoemde naar de stad. De Eau de Cologne kwam in 1709 uit. Het was een licht en fris luchtje. De stad heeft hem hiervoor bedankt met een beeltenis van hem op de toren van het stadhuis.

11. De Kölner Zoo

Een van de oudste dierentuinen die Duitsland heeft is de Kölner Zoo. De dierentuin bezet een gebied van 20 hectare. Hierop leven maar liefst 10.000 dieren, waarvan 700 verschillende soorten dieren. Deze dierentuin dankt zijn bekendheid aan het Aquarium en onder andere het Olifantenpark.

12. Flora Köln

Dit is de Botanische tuin van Keulen. Deze Botanische tuin is in de negentiende eeuw al aangelegd aan de rivieroever. Er zijn twee tropenhuizen te vinden en de Botanische tuin is al uitgegroeid naar 12 hectare grond. Je kan hier genieten van meer dan 10.000 verschillende bloemen en planten. Voor een momentje van rust ben je hier aan het goede adres.

13. Het chocolade museum van Keulen

Zoals je wel zou verwachten is het chocolademuseum het meest populaire museum dat je kan vinden in Keulen. In dit museum leer je meer ver de geschiedenis van Cacao en het hele proces van de cacao tot het eindproduct, de chocolade. Natuurlijk kan je er proeven, maar je kan er ok je eigen reep maken.

14. Keulen Triangle

Dit is een kantoorgebouw dat voorzien is van een panorama observatiedeck. Dit gebouw is maar liefst 103 meter hoog. Je kan je dan wel voorstellen dat het uitzicht over Keulen boven op het observatiedeck prachtig zal zijn.

15. Ehrenfeld

Di is een hippe wijk in Keulen. De wijk is versierd met allemaal sfeervolle Street art. De mooiste kunstwerken kan je ook online bewonderen. Maar leuker is het natuurlijk om zelf door de stad heen te lopen en op zoek te gaan naar die kunstwerken. Je zou ook een rondleiding door de stad kunnen reserveren.

16. De Neumarkt

Het grootste plein van de binnenstad van Keulen is de Neumarkt. Op dit plein worden al tijden de kerstmarkten georganiseerd. Aan dit plein vind je verschillende winkels. Van designershops tot tweedehands winkeltjes en alles wat er tussen in zit.