Bezienswaardigheden Neurenberg

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Neurenberg? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Neurenberg

De Duitse stad Neurenberg ademt geschiedenis en cultuur, van middeleeuwse monumenten tot historische rechtszaken.

Bezienswaardigheden Neurenberg

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Neurenberg?

Neurenberg is een stad in Duitsland en ligt midden in de deelstaat Beieren. In het Duits wordt Neurenberg Nürnberg genoemd. Op 31 december 2020 telde Neurenberg 515.543 inwoners. De stad kent een middeleeuws karakter en is tegenwoordig mede bekend door het Neurenberg-tribunaal.

Wat is er te zien in Neurenberg?

Neurenberg is een stad in de Duitse deelstaat Beieren en heeft een historisch middeleeuws karakter. De stad is ook belangrijk op gebied van kunst, cultuur en technologie. Dit alles maakt Neurenberg een prachtige en interessante locatie voor een stedentrip. De stad ademt geschiedenis en cultuur. Ontdek wat er allemaal te zien en doen is met de volgende tien bezienswaardigheden in Neurenberg.

1. De Nürnberger burg

De historische panden die samen de Nürnberger burg vormen domineren het straatbeeld van het noordwesten van Neurenberg. Het kasteel schetst een indrukwekkend beeld van de stad door de jaren heen; van de middeleeuwen tot de gouden eeuw. Wandel over het keizerlijke hof en breng een bezoek aan het kasteelmuseum. Hier vind je onder andere wapens en eeuwenoude illustraties over vechttechnieken.

2. De Sint-Laurentiuskerk

Boven het centrum van Neurenberg steken de karakteristieken torens van de Sint-Laurentiuskerk uit. Onderdelen van deze protestantse kerk dateren al uit 13e eeuw. Tijdens de 2e wereldoorlog liep het gebouw, net als zoveel panden in de stad, veel schade op. In 1952 was de restauratie compleet en opende de kerk opnieuw zijn deuren. Gelukkig maar, want het interieur is van grote schoonheid.

3. De Sint-Sebalduskerk

Aan de noordkant van de Sint-Sebalduskerk is duidelijk te zien dat de kerk uit twee delen bestaat. Het westelijke gedeelte van de kerk heeft twee spitse torens en dateert uit de 13e eeuw. Het oostelijke deel is 100 jaar later in een laatgotische stijl gebouwd. Zo kent Neurenberg drie middeleeuwse kerken.

4. De Onze-Lieve-Vrouwekerk

De derde en laatste middeleeuwse kerk van Neurenberg is de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze gotische kerk stamt uit 1352 en kent veel rijke details. De klok in de voorgevel dateert uit 1507 en staat symbool voor zeven kiezers die rondom keizer Charles IV lopen. Ook het interieur is royaal ingericht en kent een historisch altaar.

5. Het Germanisches Nationalmuseum

Een belangrijke voorloper van zowel de Duitse als de Nederlandse beschaving zijn de Germaanse stammen van vroeger. In het Germanisches Nationalmuseum komt dit volop aan bod. In 1852 opende het museum in Neurenberg de deuren en sindsdien is er een imposante collectie ontstaan. Zo zijn er verschillende objecten uit de steentijd en een zelfportret van Rembrandt te bewonderen.

6. De dierentuin van Neurenberg

In de dierentuin van Neurenberg ligt een prachtig park dat goed wordt onderhouden. Zo is het een aangename plek om te wandelen en naar dieren te kijken. Onder andere roofvogels, wolven, reptielen, giraffen en apen zijn in het park te vinden. Ook kun je er een dagelijkse dolfijnenshow bijwonen en worden er vaak evenementen georganiseerd.

7. Documentation Center Nazi Party Rally Grounds

Een zwarte pagina in de Duitse geschiedenis is de opkomst van de Nazi partij. Nog voordat ze in 1933 aan de macht kwamen was Neurenberg al de plek waar ze bijeenkomsten hielden en massaal propaganda verspreiden. In de jaren ’30 was er een plan om hier een congreshal te plaatsen. Dit plan werd nooit echt voltooid, maar je kunt nog steeds door de hal lopen. Hier is het mogelijk om over die zwarte pagina uit de geschiedenis te leren.

8. Het Neurenberg-tribunaal Memorial

In rechtszaal 600 in het Justizpalast werden er gedurende 1945 en 1949 Nazi’s met een hoge functie binnen de partij veroordeeld. Het is nog altijd een actieve rechtszaal en enkel doordeweeks tussen rechtszaken door te bezoeken. In het weekend is het mogelijk een audiotour te maken in deze historische rechtszaal. Op de bovenste verdieping van het gerechtshuis is een museum te vinden met informatie over het tribunaal.

9. Handwerkerhof

Vroeger waren er veel ambachtslieden actief in Neurenberg. Het Handwerkerhof is een gebied dat de geschiedenis laat herleven. Zo vind je hier goudsmeden, poppenmakers en pottenbakkers. Het is ook mogelijk om bij een van de horecagelegenheden onder het genot van een drankje van de sfeer te genieten. Een bijzondere plek waar de tijd even stil lijkt te staan.

10. Het speelgoedmuseum

Neurenberg heeft een eeuwenoude geschiedenis op het gebied van het maken van poppen. Dit aspect is ook in het speelgoedmuseum veelvuldig te zien. Naast poppen vind je er ook ander speelgoed. Niet alleen kinderen zullen het naar hun plezier hebben. Ook oud speelgoed met een nostalgische waarde wordt in het museum tentoongesteld.