Bezienswaardigheden Dijon

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Dijon? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Dijon

Dijon een plaats in Frankrijk wat bekend staat om zijn musea en parken.

Bezienswaardigheden Dijon

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Dijon?

Dijon is een zeer elegante stad aan de zuidoostkant van het departement Côte d’or ion de regio van de Bourgogne France Comté. Dijon is een historische stad en kent veel verschillende indrukwekkende monumenten. Het centrum van Dijon is erg levendig. In de 14e en de 15e eeuw behoorde Dijon tot een van de grote steden van Europa.

Tot aan de dag van vandaag is Dijon een zeer bruisende en moderne stad. Je kunt er heerlijk wandelen en veel kunt ontdekken tussen de middeleeuwse en historische gebouwen, die je in de stad kan vinden. Dijon heeft een hele goede keuken en is de toegangspoort tot een van de meest prestigieuze wijngaarden die je kan vinden in Frankrijk: de Côte de Nuits, waarvan de wijnen van wereldklasse zijn! Laat je helemaal betoveren door de hoofdstad van de Bourgogne, je moet er echt een keer geweest zijn.

1. Paleis van de Hertogen van Dijon

Een goed begin van je bezoek aan Dijon is op het grote, open plein Place de la Liberation. Aan dit plein ligt het Paleis van de hertogen van Bourgondië. Ook vind je er de straten van het historische centrum die je via prachtige straatjes naar de kathedraal leiden. Het voormalig Paleis van de hertogen van Bourgondië doet nu dienst als het stadhuis van Dijon. Een van de hoogtepunten van het gebouw zijn de Escalier Gabriel, dat is een brede stenen trap met mooie decoratieve balustrades en muren. Ook vind je daar de Salle des Etats met zijn geverfde plafond en prachtige kroonlijsten. Je vindt er ook de Philippe le Bon-toren, deze is open voor bezoekers.

2. Kathedralen en kerken in Dijon

In Dijon vind je drie hele bijzondere religieuze monumenten. De kathedraal Saint-Benigne van Dijon deze dateert uit de 6e eeuw en nog eerder. Hier kom je een fascinerende ondergrondse gebedsruimte, ook wel crypte genoemd, uit de 10e eeuw tegen. In de gotische kerk uit de 13e eeuw, de Notre-Dame staat een eeuwen oud beeld van de zwarte madonna. Ontdek als laatste de kerk van Saint-Michel met zijn renaissance stijl.

3. Historische straten met Herenhuizen

Aan de zuidkant van het plein Place de la Liberation vind je de straten behorende bij het historische centrum. De straten hebben een hele brede mix van architecturale stijlen. Zo vind je er middeleeuwse vakwerkhuizen, architectuur uit de tijd van de renaissance, de vroege kerken en de 18e-eeuwse herenhuizen. Deze speelden allemaal een belangrijke rol in de geschiedenis van Dijon. De indrukwekkende herenhuizen uit de 18e eeuw werden gebouwd door de overheidsfunctionarissen die in het parlementsgebouw werkten. De aller belangrijkste straat in het historische centrum van Dijon is de Rue des Forges, deze ligt aan de noordwest kant van Place de la Liberation.

4. De parken en tuinen in Dijon

Je vindt in Dijon ook verschillende zeer goed onderhouden parken en tuinen die je kunt bezoeken, waaronder de Jardin de l’Arquebuse, dit is een botanisch park aan de west kant van de kathedraal en de Jardin Darcy. Dit is een klein park rondom een fontein en ligt aan de noord kant van de kathedraal.  Dan vind je aan de rand van Dijon het Park de la Colombier, dit is een park met dieren en speeltoestellen waar kinderen zich prima kunnen vermaken.

5. De fenomenale Musea in Dijon

In Dijon vind je verschillende musea. Zo heb je het Musée des Beaux-Arts de Dijon en een museum over het Bourgondische leven in Dijon. Beiden zijn gevestigd in het klooster van de Bernardines. Die vind je in het zuiden van het centrum. Het Musee des Beaux-Arts de Dijon is gesticht in 1787. Het is een van de oudste musea uit de historie in Frankrijk. Een deel van het paleis dat van de hertogen van Bourgondië was, heeft een onschatbare collectie uit de Egyptische oudheid, de middeleeuwen en renaissance en meesterwerken uit de 17e eeuw en de modernistische 20e-eeuwse werken.