Bezienswaardigheden Alkmaar

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Alkmaar? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Alkmaar

Het historische karakter van Alkmaar is nog alom in de sfeervolle stad aanwezig en voelbaar.

Bezienswaardigheden Alkmaar

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Alkmaar?

Alkmaar is een stad en gemeente in de provincie Noord-Holland. De stad Alkmaar ligt in Kennemerland terwijl de gemeente ook deels in het gebied West-Friesland ligt. De gemeente Alkmaar telt, per 31 januari 2022, 110.785 inwoners. De stad Alkmaar staat ook wel als ‘de kaasstad’ bekend.

Wat is er te zien in Alkmaar?

Halverwege de middeleeuwen begon Alkmaar als een boerendorp op een strandwal. Later groeide Alkmaar uit tot een internationale handelsstad. Aan het begin van de 17e eeuw kwam er veel kaashandel in de stad, waardoor het nu als ‘kaasstad’ bekend staat. De stad kent dus een rijke geschiedenis. En in combinatie met de talloze grachten, levert dit een prachtige stad op. Daarom volgen er hier tien bezienswaardigheden in Alkmaar.

1. Het Waagplein

Het kloppende hart van Alkmaar is het Waagplein. Hier is het meest iconische gebouw van de stad te vinden: de Waag. In 1603 werd dit pand voltooid en sindsdien kijkt de Waag trots over het plein uit. Het Waagplein staat vol met horecagelegenheden en is ideaal om de sfeer van de stad te proeven. Ook is het plein de locatie van de Alkmaarse kaasmarkt.

2. De Kaasmarkt van Alkmaar

Alkmaar wordt niet voor niets ‘kaasstad’ genoemd. Een belangrijk evenement in de stad is dan ook de kaasmarkt die van april tot het begin van september op het Waagplein te vinden is. De kaasmarkt houdt zich vast aan het traditionele verleden met onder andere kaasdragers en kaasmeisjes. Het is daarom begrijpelijk dat er in deze periode meer mensen op de stad afkomen.

3. Het stadhuis

Misschien wel een van de karakteristieke gebouwen van Alkmaar is het stadhuis. Bij een wandeling door de Langestraat springt dit gotische gebouw direct in het oog. De bouw van het stadhuis werd in 1520 voltooid. Na de komst van een nieuw stadhuis wordt dit imposant gebouw vooral gebruikt als trouwlocatie – en bij het zien van het pand snap je direct waarom.

4. De Grote Sint-Laurenskerk

De grootste kerk van Alkmaar is de Grote Sint-Laurenskerk. Deze kerk was oorspronkelijk rooms-katholiek, maar werd in 1573 omgedoopt tot protestantse kerk. Tegenwoordig is er een museum in het prachtige gebouw te vinden. Een bijzonder feit is dat hier het oudste nog bespeelbare kerkorgel van Europa staat. Deze stamt uit 1511 en werd later uitgebreid.

5. Het Hollands Kaasmuseum

Alkmaar is onlosmakelijk met kaas verboden en daarom zal het niemand verbazen dat er een kaasmuseum staat. Het Hollands Kaasmuseum is in het prachtige pand van de Waag te vinden, waar de kaas vroeger gewogen werd. In het museum is alles te leren over de geschiedenis van kaas en de rol die de stad hierin heeft gespeeld.

6. Het Stedelijk Museum Alkmaar

Het stedelijk museum Alkmaar werd in 1875 geopend en is daarmee een van de oudste musea van Nederland. Het moderne gebouw staat aan het Canadaplein dat bekend staat als een echte cultuur locatie. In het museum is vooral lokale kunst te vinden. De authentieke collectie is dus van groot belang voor de stad zelf.

7. Het huis met de kogel

Van oudsher werden er in Alkmaar vaak houten huizen gebouwd. Tegenwoordig is het straatbeeld vooral steen en dus is een houten huis een aangename verrassing. Het pand aan de Appelsteeg dankt zijn naam aan een verdwaalde kogel die het gebouw insloeg tijdens het Beleg van Alkmaar. Het huis met de kogel is gerestaureerd en ligt er nog altijd prachtig bij. Ook het befaamde kogelgat is nog altijd zichtbaar.

8. Accijnstoren

Een vorm van belasting die al eeuwenlang bestaat is de accijns belasting. Vroeger was dit een grote bron van inkomen voor steden zoals Alkmaar. De Accijnstoren is een 17e-eeuwse toren aan de Bierkade met een karakteristiek dak. In deze toren werden vroeger de gewogen goederen aangegeven en is daarom dus een historisch belastinggebouw.

9. Stadspark Alkmaarderhout

Soms is het fijn om in een stad even het stenen uitzicht in te wisselen voor een groene omgeving. Het stadspark Alkmaarderhout is het oudste stadspark van Nederland. Een oase van rust in Alkmaar en een favoriete plek van veel inwoners. Ook vinden er hier tal van evenementen in de zomermaanden plaats.

10. Het Beatles museum

Voor een museum over de Beatles hoef je niet naar Liverpool toe. Dit kan namelijk gewoon in Alkmaar. Azing Moltmaker begon in 1981 een museum als eerbetoon aan de iconische Britse band. Ook internationaal krijgt dit museum veel lof. Zo zijn er instrumenten, kleding en attributen van The Beatles te bewonderen. Ideaal voor elke muziekliefhebber.