Bezienswaardigheden Apeldoorn

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Apeldoorn? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Apeldoorn

Apeldoorn is een stad in de Veluwe met onder andere de Apenheul en Paleis het Loo.

Bezienswaardigheden Apeldoorn

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Apeldoorn?

Apeldoorn is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Apeldoorn ligt bij de Veluwe in de provincie Gelderland. Het inwonersaantal van de gemeente Apeldoorn is per 31 januari 2022 ruim 165.000. Qua oppervlakte staat Apeldoorn op de negende plek van de grootste gemeentes in Nederland.

Wat is er in Apeldoorn te doen?

Omdat Apeldoorn in de Veluwe ligt is het omringd door een prachtige natuur. Veel mensen associëren Apeldoorn met attracties als de Apenheul en bezienswaardigheden als Paleis het Loo. Veel van deze toeristische trekpleisters liggen net buiten de stad. Het centrum zelf is authentiek en sereen. Ontdek de verborgen (en minder verborgen) schatten van de stad met deze top tien bezienswaardigheden in Apeldoorn.

1. Apenheul

Misschien wel de bekendste attractie van Apeldoorn is de Apenheul. Hier kun je van dichtbij naar apen kijken – heel dichtbij zelfs. De apen lopen en springen namelijk vrij door het park. Naast een unieke ervaring tussen de apen, kun je in de Apenheul ook veel over de primaten en hun leefgebied leren.

“Squirrel monkey (Apenheul, the Netherlands)”

2. Paleis het Loo

In het noorden van Apeldoorn ligt Paleis het Loo. Vroeger was dit paleis een jachtverblijf van de Koninklijke familie, maar tegenwoordig is het open voor het publiek. In het paleis bevindt zich een museum waar je goed inzicht in de Koninklijke familie kunt krijgen. Maak een wandeling door het paleis en de omliggende tuinen voor een vorstelijke ervaring.

3. Natuurpark Park Berg en Bos

Met een oppervlakte van 250 hectare is natuurpark Park en Bos een prachtige plek om te wandelen. Het park ligt langs de Apenheul, aan de rand van Apeldoorn, en laat de schoonheid van het gebied zien. Tijdens het wandelen is het mogelijk wilde dieren zoals edelherten en zwijnen te zien. Ook is er een uitkijktoren met een spectaculair uitzicht.

4. Nationaal park de Hoge Veluwe

In de directe omgeving van Apeldoorn ligt nationaal park de Hoge Veluwe. Hier kun je genieten van al het moois dat de Veluwe te bieden heeft. Ideaal voor een lange wandeling of een fijne fietstocht. Naast een prachtige natuur is er ook kunst te vinden. Zo is er een beeldenpark en het Kröller-Müller museum voor moderne en hedendaagse kunst.

5. Julianatoren

De Julianatoren is een attractiepark dat vooral voor kinderen een leuke ervaring is. Als je een plek zoekt in Apeldoorn om met kinderen heen te gaan hoef je niet verder te zoeken. Dit verterende park is goed voor een aantal uur speelplezier. Ook zijn er genoeg plekken te vinden om iets te eten of zelf te picknicken.

6. De Hoofdstraat

Het is ondertussen wel duidelijk dat er aan de rand van Apeldoorn veel te zien en doen is. Maar hoe zit het met het centrum van de stad? Het is niet algemeen bekend dat je in Apeldoorn de langste winkelstraat van Nederland kunt vinden. De Hoofdstraat ligt in het centrum en heeft een authentieke sfeer. Er zijn veel lokale winkels en horecagelegenheden te vinden.

7. Het CODA museum

CODA staat voor ‘Cultuur Onder Dak Apeldoorn’. Het CODA museum is een strak en fraai gebouw waar veel kunst, cultuur en exposities te bewonderen is. Het museum kent onder andere ook een bibliotheek en archief. Het CODA is er om mensen op een kunstzinnige manier te inspireren. Ook kun je in het café CODA onder genot van een kopje koffie de ervaring laten bezinken.

8. Theater Orpheus

Het theater Orpheus is in 1965 in Apeldoorn geopend en heeft een modern exterieur. Vanbinnen zijn er prachtige zalen met een karakteristieke foyer. Al tientallen jaren is het, dankzij de uitstekende akoestiek, een geliefd theater voor zowel artiesten als het publiek. In het theater Orpheus is er van alles vinden. Van musical en opera’s tot toneel en cabaret.

9. Canadian walk

Op 17 april 1945 werd Apeldoorn door Canada bevrijd. Om dit te herdenken is het mogelijk om aan een audiotour deel te nemen die gratis per app beschikbaar is. De Canadian Walk start bij het bevrijdingsmonument aan de Loolaan. Het eindigt in de binnenstad bij het kunstwerk ‘Boom der Vrijheid’. De audiotour kent 26 persoonlijke verhalen over de bezetting en bevrijding van Apeldoorn – iets dat nog altijd belangrijk is om bij stil te staan.

10. Radio Kootwijk

Radio Kootwijk is een kleine buurtschap dat zijn naam te danken heeft aan het voormalige zenderpark. Het werd in 1918 gebouwd om contact met de toenmalige Nederlandse koloniën te onderhouden, maar sinds 1980 is het niet meer functioneel. Tegenwoordig is het een indrukwekkend art-deco gebouw omringd door de Veluwse natuur.