Bezienswaardigheden Arnhem

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Arnhem? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Arnhem

Arnhem is een stad aan de Rijn waar een wervelende geschiedenis samensmelt met een dynamische cultuur.

Bezienswaardigheden Arnhem

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Arnhem?

Arnhem is de hoofdstad van de provincie Gelderland. Het is een onderdeel van de gemeente Arnhem waar per 31 januari 2022 ongeveer 164.000 mensen woonachtig zijn. Dit maakt het qua grootte de twaalfde gemeente van Nederland. Arnhem ligt aan de rivier de Rijn.

Wat is er te zien in Arnhem?

Arnhem is een stad met veel diversiteit. In de 14e eeuw werd er veel handel in de stad gedreven en bloeide het op. In de 2e wereldoorlog is het veelvuldig gebombardeerd. Arnhem heeft dus veel meegemaakt sinds de stad in 1233 stadsrechten kreeg. Tegenwoordig wordt vooral de goede sfeer van de stad alom geprezen. Om je een goed beeld van de stad te geven volgen er hier tien bezienswaardigheden in Arnhem.

1. De Eusebiuskerk

Met een hoogte van 93 meter torent de Eusebiuskerk boven het centrum van Arnhem uit. De kerk is daarom (vrij letterlijk) niet te missen als je een bezoekje aan de stad brengt. Dit imposant gebouw stamt uit 1450 nadat het een houten kerk verving dat eerst op de plek stond. Tijdens de slag om Arnhem is een deel van de kerk verwoest. Later is dit gerestaureerd. Het is mogelijk een lift te nemen naar de top om van het uitzicht op de stad te genieten.

2. Duivelshuis

Van een christelijke kerk naar het Duivelshuis – Arnhem is een veelzijdige stad. Het gebouw dankt zijn naam aan de saters (duivelachtige figuren) die op het exterieur te zien zijn. Na de dood van hertog Karel van Gelre kwam dit renaissance gebouw in bezit van de krijgsheer Maarten van Rossum. Tegenwoordig is het onderdeel van het stadhuis  en vind je er het kantoor van de burgemeester.

3. Park Sonsbeek

Veel mensen houden van een goed stadspark. Zij zullen dolblij zijn met het park Sonsbeek in Arnhem. Dit prachtige park heeft een oppervlakte van 67 hectare en kent veel diversiteit. Dankzij de hoogteverschillen is het een aangename plek om te wandelen. Aan de zuidelijke kant van het park heb je een mooi uitzicht op het stadsbeeld van Arnhem.

4. Burger’s Zoo

Burger’s Zoo is meer dan 100 jaar oud en mag zich met recht een van de mooiste dierentuinen van Nederland noemen. Een bezoek aan Arnhem is voor velen niet compleet zonder een bezoek aan Burger’s Zoo. Er zijn grootschalige gebieden die het klimaat van gebieden van over de hele wereld representeren. Zo is er in de dierentuin veel diversiteit qua diersoorten.

5. De 7 straatjes

Het centrum van Arnhem is onder te verdelen in acht ‘kwartieren’. Elk kwartier heeft een eigen karakter. Misschien wel het mooiste kwartier is de 7 straatjes. In deze volkse straten hangt een uitstekende sfeer en is de geschiedenis van de stad alom aanwezig. Voor een authentiek ervaring kun je in de 7 staten genieten van lokale winkels en charmante horecazaken.

6. Het Openluchtmuseum

Ten Noorden van Arnhem ligt het Openluchtmuseum. Het museum laat de geschiedenis van heel Nederland zien. Zo zijn er gebouwen nagebouwd die elke Nederlandse provincie representeren. Een interessant onderdeel van het museum is de Canon van Nederland. Hier worden 50 alledaagse elementen uitgelicht die invloed hebben gehad op de vorming van de Nederlandse cultuur.

7. Sabelspoort

Arnhem heeft tijdens de 2e wereldoorlog veel leed gekend. Er zijn veel gebouwen vernietigd waar er later een deel van zijn gerestaureerd. De Sabelspoort is hier een voorbeeld van. Het is de enige van de vier stadspoorten rond de stad die nog overeind staat.  Het is een mooi historisch monument in het stadsbeeld van Arnhem.

8. Het Modekwartier

 Eén van de acht kwartieren van Arnhem is het Modekwartier. Hier kun je ontwerpers vinden die hun nieuwe projecten tentoonstellen. Ook zijn er naast veel modieuze winkels ook andere soorten boetiekjes en zaken te vinden. De nacht van de mode is een leuk evenement dat elk juni in het Modekwartier plaatsvindt. Voor een stijlvolle ervaring is een bezoek aan de sfeervolle wijk een aanrader.

9. Musis Sacrum

Arnhem is de laatste jaren flink gegroeid binnen de wereld van de architectuur. Mooie voorbeelden hiervan zijn het centrale station en de Rozet. Het Musis Sacrum laat zowel het oude als het nieuwe Arnhem zien. Aan de ene kant staat het deel dat uit 1847 stamt met veel torentjes en een klassieke uitstraling. De andere kant heeft een strak design zonder al te veel extra versieringen.

10. De Rijnkade

Arnhem ligt aan de Rijn en dat is het vernoemen meer dan waard. De Rijnkade heeft een mooi uitzicht op de Rijn en is een gebied dat in ontwikkeling is. Ideaal om even aan de toeristische drukte te ontkomen. In 2019 werd op de Rijnkade de Foodhall geopend. Dit is een goed voorbeeld van de bloei van het gebied. Zo komt er steeds meer leven en sfeer in te zitten.