Bezienswaardigheden Bergen op Zoom

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Bergen op Zoom? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Bergen op Zoom

Bergen op Zoom is een historische stad met tal van monumenten en een eigen karakter.

Bezienswaardigheden Bergen op Zoom

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Bergen op Zoom?

Bergen op Zoom is een stad en gemeente in de provincie Noord-Brabant. Het inwonersaantal van de gemeente Bergen op Zoom is per 31 januari 2022 67.938. Dit maakt het qua grootte de negende gemeente van Noord-Brabant. Bergen op Zoom ligt in het westen van Brabant en vlakbij Vlaanderen.

Wat is er te zien in Bergen op Zoom?

Bergen op Zoom is een stad die er al tijdens de middeleeuwen was. Destijds ontwikkelde de stad zich snel tot een handelsstad van formaat. Tegenwoordig zijn omliggende gemeentes een stuk groter, maar dat neemt niet weg dat Bergen op Zoom een interessante stad is met veel geschiedenis. Daarom volgen er hier tien bezienswaardigheden in Bergen op Zoom.

1. De Grote Markt

Het kloppend hart van Bergen op Zoom is de Grote Markt. Vanaf de 12e eeuw speelde het plein centraal in de stad een steeds belangrijkere rol. Het ging van onverhard grond naar een plek waar de belangrijkste gebouwen van de stad stonden. In 1397 zorgde een brand er echter voor dat veel van deze gebouwen verwoest werden. Slechts twee panden bleven over. Tegenwoordig is het een sfeervol plein met veel horecagelegenheden en evenementen.

2. De Peperbus

Boven het stadscentrum torent de Peperbus uit. Dit is de liefkozende bijnaam die de bewoners van Bergen op Zoom aan de Sint-Gertrudiskerk hebben geven. Dit historisch monument biedt ook een fraai uitzicht op de stad. Hiervoor moet je echter wel wat moeite doen. Om van het uitzicht te genieten moet je namelijk eerst de 183 treden naar de top beklimmen.

3. Het Markiezenhof

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Bergen op Zoom is het Markiezenhof. De poort om op het hof te komen is als een portaal terug in de tijd. Het stadspaleis stamt uit 1485 en is een aantal keer van eigenaar gewisseld. Zo is het zelfs ooit in handen van de Fransen geweest. Tegenwoordig is er een museum te vinden en is het romantische hof een populaire plek voor trouwceremonies.

4. De Gevangenpoort

Ooit stond er een gigantische muur om Bergen op Zoom heen. Het grootste deel van de muur staat er tegenwoordig niet meer, maar er zijn nog wel restanten van te vinden. De Gevangenpoort was een stadspoort die halverwege de 14e eeuw werd gebouwd. Dit rijksmonument is een indrukwekkend stukje geschiedenis en een plek met diverse tentoonstellingen.

5. Het Vierkantje

Het vierkantje is een karakteristiek winkelgebied in Bergen op Zoom. Het charmante straatbeeld maakt het een leuke ervaring om door de straten te dwalen. Met veel unieke winkels en horecazaken is het een ideale plek om een paar uur te spenderen. Voorheen was er vooral mode te vinden, maar tegenwoordig is het aanbod zeer divers.

6. Fort de Roovere

1600 meter buiten het noorden van Bergen op Zoom ligt fort de Roovere. Dit fort was in de 17e eeuw onderdeel van de waterlinie van West-Brabant. Dit had een belangrijke rol in de strijd tegen de Spanjaarden, Belgen en Fransen. De wallen rondom het fort zijn onveranderd gebleven. Naast een uitkijktoren is er ook een loopgraafbrug aangebracht, de Mozesbrug. Een unieke brug die niet over, maar door het water loopt.

7. Landgoed Mattemburgh

Ten zuiden van Bergen op Zoom ligt landgoed Mattemburgh. Het landgoed wordt tegenwoordig beheerd door de organisatie Brabants Landschap. Het is een stijltuin die goed bewaard is gebleven. Op het landgoed kun je op een terras plaatsnemen en genieten van een adembenemend uitzicht op de tuin. De tuin is tevens ideaal voor een fijne wandeling.

8. Ravelijn op den Zoom

In 1703 werd de Ravelijn op den Zoom gebouwd als onderdeel van de verdedigingswerken van de stad. Oorspronkelijk lag het in een hoek van Bergen op Zoom, maar het ligt nu middenin de stad. Vooral de vorm van het verdedigingswerk is nog altijd goed te zien. Steek de drijvende brug over en bezoek dit imposant stukje geschiedenis.

9. Stadsriool de Grebbe

Het grootste monument van Bergen op Zoom is onder de grond te vinden. In de 13e eeuw was stadsriool de Grebbe nog een bovengronds kanaal. Hier werd overheen gebouwd waardoor het onder de grond werd verdreven. Een deel hiervan is hersteld en met een gids kun je delen van de 700 meter lange riool zien.

10. Het oude stadhuis

Op de Grote Markt vind je het voormalige stadhuis  van Bergen op Zoom. Het historisch gebouw bestaat uit drie panden, waarvan het oudste en grootste deel ongeveer 600 jaar oud is. Circa 1600 maakte de stad een geheel van de drie aparte panden. Tegenwoordig levert het vooral een prachtige bezienswaardigheid op en wordt het veelal gebruikt voor bruiloften.