Bezienswaardigheden Den Bosch

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Den Bosch? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Den Bosch

Den Bosch, bekend om de overheerlijke Bossche bollen. Wanneer je daarheen gaat moet je deze gewoon gegeten hebben!

Bezienswaardigheden Den Bosch

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Den Bosch?

Den Bosch is de officieuze benaming voor ’s Hertogenbosch, de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Den Bosch heeft een oppervlakte van om en nabij de 120km2 en telt ruim 150.000 inwoners.

Den Bosch wordt gezien als een van de mooiste steden in Nederland. Dit doordat den Bosch een historische binnenstad heeft. Den Bosch wordt ook gezien als een van de culturele hoofdsteden van Nederland. In den Bosch zijn er vele bezienswaardigheden te vinden. Hier zijn tien bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

1. De Sint Janskathedraal

Aan de rand van het centrum van Den Bosch staat de Sint Janskathedraal. De kathedraal is gebouwd in de Gotiek van Brabant. Het wordt gezien als een van de meest mooie gebouwen die in deze stijl gebouwd zijn. Wat deze kathedraal bijzonder maakt zijn de luchtbogen en de luchtboogfiguren die erbij horen. Dat zijn er wel bijna 100.

2. Uilenburg

Een van de leukste buurten in het historische centrum van Den Bosch is Uilenburg. In de jaren 60 en 70 was de wijk behoorlijk afgetakeld en verloederd. Tegenwoordig vind je er de leukste restaurants en cafés van Den Bosch. De straten zijn hier autoluw gemaakt zodat je ook echt heerlijk kan genieten van de rust als je hier op een terras zit.

3. Noord-Brabants Museum

De inhoud van het Noord Brabants Museum is in zijn geheel gewijd aan de geschiedenis van Den Bosch en aan de kunst en cultuur uit Den Bosch. Het museum heeft zijn vestiging gevonden in een voormalig militair onderkomen. Er is een speciale afdeling gewijd aan de kunstwerken van kunstenaars uit de middeleeuwen die zich hebben laten inspireren door Jehronimusch Bosch.

4. De Bossche bollen

Wanneer je den Bosch bezoekt mag je Den Bosch beslist niet verlaten voordat je de echte authentieke Bossche bol hebt gegeten. Deze kan je overal in Den Bosch verkrijgen, het zijn dan ook de meest bekende gebakjes die je maar kan vinden in Den Bosch.

5. Het Jehronimusch Bosch Art Center

Het Jehronimusch Bosch Art Center is bedoeld als eerbetoon aan Jehronimusch Bosch. Hij bracht het grootste deel van zijn leven door in den Bosch. Je vindt er werk van kustenaars die zich hebben laten inspireren door Jehronimusch Bosch. Maar er is ook een bibliotheek. Laat je meenemen in de wereld van Jehronimusch Bosch.

6. Rondvaart op de Binnendieze

Als je Den Bosch een keer van een andere kant zou willen zien kan je een rondvaart maken over de Binnendieze. Tijdens de rondvaart zal de Schipper je alles vertellen over de bezienswaardigheden van de stad die je tijdens de vaart tegen komt.

7. Het Paleiskwartier

Net naast het centrum van Den Bosch vind je het Paleiskwartier. Dit is een nieuwe wijk die schitterend vormgegeven is. Wat deze wijk kenmerkt zijn de mooie vormgegeven gebouwen die je kan vinden tussen de vele waterpartijen openbare parken> Deze wijk heeft alle facetten om een heerlijke middag in te kunnen genieten.

8. Het Stadhuis

Het pronkstuk van de grote markt is het Stadhuis. Het raadhuis van Den Bosch staat al op deze plek sinds de veertiende eeuw. Door de eeuwen heen is dit gebouw al een aantal keren gerestaureerd, Na een felle grote brand is hij zelfs weer bijna helemaal opnieuw opgebouwd.

9. Het Bastionder

Het Bastionder is een Bastionder dat onder de grond ligt. In het ondergrondse Bastion vind je tegenwoordig een informatiecentrum over het oorlogsverleden van Den Bosch. In het Bastion kan je een kijkje nemen aan de 5 eeuwen oude stadsmuren van Den Bosch. Het bastion is aan het begin van de zeventiende eeuw gebouwd.

10. Het Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch

Het Stedelijk museum heeft een afwisselende verzameling van moderne en hedendaagse kunst en design. Naast grote werken vind je er ook werken van Nederlandse aanstormende talenten in de kunstwereld. Er worden regelmatig ook tijdelijke exposities gehouden