Bezienswaardigheden Den Haag

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Den Haag? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Den Haag

Den Haag is een uitermate diverse stad, van politiek, musea en paleizen, tot stranden en winkelstraten.

Bezienswaardigheden Den Haag

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Den Haag?

Den Haag, ook wel bekend als ’s-Gravenhage, is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Met 552.995 inwoners is de gemeente Den Haag de op twee na grootste gemeente in Nederland. In Den Haag zit de Nederlandse regering en het International Gerechtshof.

Wat is er te zien in Den Haag?

Als koning Louis Napoleon in het begin van de 19e eeuw Amsterdam niet had uitgeroepen tot hoofdstad van Nederland, zou de kans groot zijn dat Den Haag het nu zou zijn. De stad is zowel nationaal als internationaal op politiek gebied belangrijk. Ook voor toeristen is Den Haag een bezoek waard. Historie, kunst en plezier komen allemaal ruimschoots aan bod. Hier volgen tien bezienswaardigheden in Den Haag.

1. Paleis Noordeinde

In het centrum van Den Haag staat paleis Noordeinde. Dit is het werkpaleis van de Nederlandse koning Willem Alexander. Het paleis stamt uit 1533 en heeft sinds de bouw belangrijke functies gekend. Ook vonden er vele iconische momenten van de koninklijke familie in Paleis Noordeinde plaats. Het paleis is niet open voor het publiek, maar van buitenaf is het ook bijzonder – een prima uitzicht als je door de Paleistuin wandelt.

2. Ridderzaal en het Binnenhof

Het kloppend hart van de Nederlandse politiek is het Binnenhof in Den Haag, dat de functie van nationaal bestuursorgaan heeft. Zo vind je er ook Het Torentje: het kantoor van de minister-president. De Ridderzaal stamt uit de 13e eeuw en is het oudste gebouw op het Binnenhof. De Ridderzaal is bekend vanwege de troonrede die er elk jaar door het koningshuis wordt uitgesproken.

3. Het Mauritshuis

Vlakbij het Binnenhof is een van de belangrijkste musea van Nederland te vinden. De kunstcollectie van het Mauritshuis wordt zelfs internationaal alom geprezen. Het is daarom niet gek dat het museum hoog op het lijstje staat van internationale toeristen die naar Den Haag reizen. Met ruim 800 schilderijen van onder andere Vermeer en Rembrandt, is het Mauritshuis een beduidende plek voor de Nederlandse kunst.

4. Het Vredespaleis

Een locatie waar ook veel internationale ogen op gericht zijn is het Vredespaleis in Den Haag. Dit komt omdat het International Gerechtshof hier zit. Tenzij je een oorlogsmisdadiger bent is het een prachtig gebouw om te zien. Dit iconische paleis heeft een bezoekerscentrum en het is zelfs mogelijk om een tour te boeken om het van binnen te bekijken.

5. Het Stadhuis  van Den Haag

Het huidige stadhuis  van Den Haag is al de vierde die de stad in de loop der jaren heeft gehad. Het heeft een modern ontwerp en is herkenbaar aan een fel wit exterieur. Hierdoor heeft het gebouw de bijnaam ‘IJspaleis’ van het Haagse volk gekregen. De meningen over het stadhuis  kunnen verschillen, maar dat neemt niet weg dat het een imposant gebouw is.

6. De Grote Kerk

Bij een historische stad als Den Haag, mag een prachtige kerk eigenlijk niet ontbreken. Gelukkig is er de Grote Kerk, ook wel bekend als de Sint-Jacobskerk. De kerk stamt uit de 15e eeuw en heeft een gotische stijl. Binnenin is er een indrukwekkende houten gewelf en een preekstoel uit 1550 te zien. Tegenwoordig vinden er veel culturele evenementen plaats.

7. Haags Historisch Museum

Bij de Korte Vijverberg in Den Haag vind je een ingang met bogen en zuilen uit de 17e eeuw. Deze brengt je in het Haags Historisch Museum. Het pand kende een aantal functies voordat het een museum werd. Zo was het ooit een burgerwacht en een rechtszaal. In het museum zijn schilderijen en andere kunstwerken vanaf de 16e eeuw te bewonderen.

8. De Haagse Markt

De Haagse markt is een gigantische markt tussen de Hoefkade en het Hobbemaplein. Hier worden vier dagen per week allerlei koopwaren uitgestald. Dankzij de multiculturele inwoners van Den Haag zijn op de markt veel exotische producten te vinden. Daarnaast zijn er meerdere horecazaken om uitgebreid te eten en van de sfeer te genieten.

9. Scheveningen

Bij mooi weer ben je vanuit Den Haag zo in het stadsdeel Scheveningen. Vanwege de mooie stranden is Scheveningen ideaal voor wanneer je een dagje aan zee wilt doorbrengen. Rondom de oude kerk vind je veel historie en de Keizerstraat is een populaire winkelstraat. Het is een geliefde badplaats met een levendige boulevard.

10. Madurodam

Nederland, maar dan klein. Dit is een korte beschrijving voor Madurodam dat in Den Haag te vinden is. Alles is namelijk op een schaal van 1:25 nagebouwd. Als een reus loop je langs alle belangrijke monumenten die Nederland rijk is. Zo kun je niet alleen van de details genieten, maar leer je ook over veel geliefde Nederlandse monumenten. Een leuke ervaring, ongeacht de leeftijd.