Bezienswaardigheden Doesburg

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Doesburg? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Doesburg

Doesburg staat al heel lang bekend om zijn Azijn en mosterd. Wie dus een liefhebber is moet zeker eens een bezoek brengen aan de mosterd- en azijnfabriek of een van de andere mooie bezienswaardigheden van deze stad.

Bezienswaardigheden Doesburg

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Doesburg?

Doesburg ligt aan twee rivieren, de oude IJssel en de Gelderse IJssel. In de afgelopen jaren hebben steeds meer mensen Doesburg gevonden als toevluchtsoord om een dagje weg te gaan. De toeristen komen ook steeds vaker naar Doesburg toe. Doesburg is een stad gelegen in de Nederlandse provincie Gelderland. Het inwonersaantal van Doesburg is ongeveer 11.000. In 1237 ontving Doesburg stadsrechten waarna het voor langere tijd een belangrijke vestingstad was.

Wat kan je allemaal zien in Doesburg

Doesburg is geen grote stad. Maar ook al is het een kleine stad,  de stad heeft je veel te vertellen. Als bezoeker is het niet lastig om je er een dag te vermaken. Alles ligt ook op een kleine afstand van elkaar af.  Doesburg is een oude Hanzestad gelegen aan de IJssel. Hierdoor is er veel geschiedenis en een prachtige omgeving te vinden. Een wandeling door de straten van Doesburg barst van de monumenten, historische panden en interessante architectuur. Ook op culturele vlak is er veel in de stad te beleven. Zo is er tal van horecagelegenheden en evenementen te vinden, vaak in de historische panden zelf. Ontdek wat je allemaal kunt doen met de volgende tien bezienswaardigheden in Doesburg. Hieronder lees je 10 bezienswaardigheden die je niet mag missen.

1. De Waag

De waag is een pand in het centrum van Doesburg dat je zeker als een bepalend pand mag beschouwen. De ligging en de uitstraling van het pand zorgen er wel voor dat je dit pand niet kan missen bij een bezoek aan Doesburg. Dit gebouw werd in 1478 in gebruik genomen voor het wegen van goederen. Op basis van deze wegingen werd de af te dragen belasting berekend.

2. Martinikerk in Doesburg

De Martinikerk is te beklimmen via een 220 treden tellende trap. Eenmaal boven aangekomen kan je genieten van een indrukwekkend uitzicht. Zo kan je de IJssel volgen zo ver je kijken kan. Je kijkt uit over het historische gedeelte van de stad, de Veluwezoom en de Achterhoek.

De Martinikerk in Doesburg wordt ook wel de grote kerk genoemd. En met een hoogte van 94 meter is dit een gepaste naam. Het torent boven de rest van de stad uit. De Martinikerk is grotendeel gebouwd in de periode van 1485 tot 1530. Het witte interieur geeft een hemelse indruk en vormt een podium voor veel evenementen en concerten. Ook is het mogelijk de toren te beklimmen voor een mooi uitzicht op Doesburg.

3. Museum Lalique

Dir museum is helemaal ingericht op het thema Glaskunst en sieraden. Je vindt hier allemaal parfumflesjes en sieraden en nog vele andere dingen. Er zijn veel glaskunstwerken van de glaskunstenaar en edelsmid La Lique te bekijken.

4. De IJsselkade

De plek waar de oude IJssel en de Gelderse IJssel samen komen is uniek te noemen. Het heeft lang geduurd voordat dat werd beseft door de gemeente van Doesburg. De IJsselkade is jarenlang een industrieel gebied geweest. Op de mooiste plek van de stad stond de meest lelijke gebouwen. In 2005 werd de IJsselkade modern vormgegeven, voorzien van hints naar de geschiedenis.

5. Het Arsenaal

Het Arsenaal is één van de oudste gebouwen die je in Doesburg tegen komt. Het gebouw draagt een hele interessante geschiedenis met zich mee. Het Arsenaal in Doesburg is een voormalige kloosterkazerne. In 1810 werd het tegen de vleugel van een klooster aangebouwd. Destijds kreeg het de naam Grote Convent. Dit werd in 1732 tot militair arsenaal omgetoverd. Tegenwoordig is het een Grand café en kan je er een lekker hapje eten en drinken. Tijdens het eten leer je meer over de geschiedenis die dit pand met zich mee draagt. Zo is eten niet alleen gezellig, maar ook heel erg leerzaam. Het is een echte aanrader om daar een keer wat te gaan eten en drinken.

6. Het Stadhuis

Het oude stadhuis van Doesburg bestaat oorspronkelijk uit twee verschillende panden. Het Wijnhuis uit de veertiende eeuw en het Schepenhuis uit de vijftiende eeuw. Alleen vanaf de Rogge straat is het te zien dat de oorsprong uit twee verschillende gebouwen bestaat.

7. De Mosterd en Azijnfabriek

De voormalig mosterd en Azijnfabriek doet nu dienst als museum. Hier maak je een reis terug in de tijd en kan je zien hoe de ontwikkeling van het maken van de mosterd door de jaren heen gegaan is. Je ziet hier terug hoe de eerste originele boeren mosterd gemaakt werd.

8. Museum de Maurits 1940-1945

Dit museum is op afspraak te bezoeken, de overleden Doesburger Herman Riewald verzamelde jarenlang alles wat met de tweede wereldoorlog te maken had. Zijn bijzondere collectie is te zien in dit museum.

9. Linies

De lage Linie en de Hoge linie geven een afdruk uit het verleden van Doesburg weer. Ze laten zien wat de herkomst van de stad is. De lage linie is tegenwoordig wandelgebied geworden en de hoge linie is een natuurgebied.

10. Turfhaven

De industriële geschiedenis van Doesburg is nog terug te vinden in de Turfhaven. Op deze plek blijft door de aankoop van een loods het industrieel- en gaven verleden van de Stad zichtbaar en aanwezig. Op een terras kan je genieten van deze prachtige industriële plek.

11. De Vispassage

De vispassage in Doesburg is er een van een speciaal kaliber. Dit komt door het grote verschil in hoogte. Via deze vispassage kunnen vissen ongestoord doorzwemmen tot ver over de grens van Duitsland. Voor de vissen is het belangrijk omdat ze naar hun paaigebied kunnen gaan om zich verder voort te planten.

12.  Museum de Roode Toren

Dit is een klein museum waar Doesburg maar al te trots op is. In dit museum kan je de geschiedenis van de stad beleven. Dit kan je onder andere doen in een nagebootste kruidenierswinkel van vroeger. Zo kan je ervaren hoe het winkelen in die tijd ging.

13. Fort Pannerden

Wanneer je graag allemaal verhalen wil ontdekken over vroeger en je houdt van puzzelen dan ben je bij Fort Pannerden helemaal aan het juiste adres. Door middel van een hele leuke interactieve puzzeltocht kan je je een weg banen door Fort Pannerden. Tijdens deze tocht ontdek je veel nieuwe informatie over vroeger.

14. Binkie speelparadijs

Als je met kinderen in Doesburg bent mag je een bezoekje aan Binkie speelparadijs niet overslaan. De kinderen kunnen er spelen met legostenen, springen op een luchtkussen, genieten en gruwelen in een spookhuis en zo nog veel meer leuke activiteiten. Binkie speelparadijs staat garant voor veel plezier.

15. Viking Adventure Sports

Als je graag een sportief uitje wil doen dan ben je bij Viking Adventure Sports helemaal op je plaats. Je kan hier vlotvaren, abseilen, paintballen of je kan een keuze maken uit de vele andere activiteiten die je daar kan beleven.

16. De Gildehof

De Gildehof kan je vinden naast de mosterdfabriek. Het is een heel leuk plein vol gezelligheid en vertier. Je kan er genieten van leuke winkeltjes en je vindt er nog allemaal oude ambachten. Er is genoeg te beleven om je er prima te kunnen vermaken.

17. Een historische binnenstad

Doesburg heeft een historische binnenstad waar de geschiedenis van afdruipt. De indeling van de straten stamt uit de middeleeuwen. Wandel door de straten van Doesburg en ontdek de historische gebouwen of schuif aan op een terras in het centrum. Om het prachtige stadsbeeld te behouden werd de binnenstad in 1974 aangewezen als beschermd stadsgezicht.

18. De Commanderij

De Commanderij is een voormalig riddergebouw dat uit 1286 stamt. Dit historische gebouw in Doesburg bevindt zich achter het Lalique museum. Het wordt dankzij een aantal subsidies gerenoveerd en het krijgt een nieuw leven als museum. Naast de historische waarde van het gebouw zelf, wordt er in de toekomst ook een collectie van René Lalique tentoongesteld. Het gebouw is aangepast en ook voor mensen met een handicap bereikbaar.

19. Het openbaar vervoer en speelgoedmuseum

Een bijzonder museum in Doesburg is het openbaar vervoer en speelgoedmuseum. Voor iedere leeftijdsgroep is er in het museum wel iets te vinden. Zo is er veel te zien en leren over de geschiedenis van het openbaar vervoer in Nederland. Ook is er veel antiek speelgoed te bewonderen. Er is zelfs de mogelijkheid om een miniatuur treinbaan in het museum te bouwen.

20. Culturele zondagen

Naast historie is er ook veel cultuur in Doesburg te vinden. Op de eerste zondag van iedere maand vindt er een culturele zondag plaats. Loop door de historische stad en neem een kijk in de vele musea, ateliers en poppodia. Door de hele stad zijn er evenementen om bij te wonen. Er zit veel variatie in het aanbod dus is er voor iedereen wel wat te vinden.

21. Wandelen en fietsen in Doesburg

Je kunt een prachtige wandeling door de stad maken. Zo is er een fotoroute die je langs 12 wonderschone plekken in Doesburg brengt. Ook in de omgeving van de stad is het mogelijk te wandelen en te fietsen. Zo zijn er meerdere routes die je optimaal van de natuur aan de IJssel laten genieten.