Bezienswaardigheden Kampen

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Kampen? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Kampen

Kampen is een stad in Overijssel met een historisch karakter en een buitengewoon goede sfeer.

Bezienswaardigheden Kampen

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Kampen?

Kampen is een stad bij rivier de IJssel en ligt in de provincie Overijssel. Kampen ligt voor een overgroot deel op een riviereneiland en telt ruim 37.000 inwoners. Het inwonersaantal van de gemeente Kampen is er ruim 54.000. In het gebied van Noordwest-Overijssel is Kampen de grootste plaats.

Wat is er te zien in Kampen?

Kampen is een oude Hanzestad waar eeuwen aan geschiedenis is te vinden. De karakteristieke stad in Overijssel blijft echter niet in de geschiedenis hangen. Een bezoek aan Kampen zal je verbazen met wat de stad allemaal op cultureel gebied te bieden heeft. Nog niet overtuigd? Dan volgen er hier tien bezienswaardigheden in Kampen.

1. De Bovenkerk

De Bovenkerk, ook wel de Sint-Nicolaaskerk genoemd, torent boven de unieke horizon van Kampen uit. Deze gotische basiliek uit de 12e eeuw telt 1250 zitplaatsen. De binnenkant is daarom ook enorm; met zuilen die tot aan de hemel lijken te strekken. Op het altaar staat een gigantisch orgel, waarvan er in totaal drie zijn. Om hier goed gebruik van te maken worden er regelmatig orgelconcerten gegeven in de Bovenkerk.

2. Het oude raadhuis

Met een laatgotische architectuur is het oude raadhuis van Kampen een iconisch gebouw. Op de gevel van dit gebouw zijn veel versieringen en details te vinden. Het is deels herbouwd nadat een stuk van het gebouw halverwege de 16e eeuw afbrandde. Aan het gebouw is goed te zien dat Kampen vroeger een belangrijke status had.

3. Het stedelijk museum

Met een indrukwekkende geschiedenis is het logisch dat er in Kampen veel musea te vinden zijn. Vooral het museumgebouw straalt een rijke geschiedenis uit. De schepenzaal in het museum stamt zelfs uit het jaar 1545. De vier thema’s van het museum zijn: religie, rechtspraak, water en het Huis van Oranje. Vooral de geschilderde portretten van alle Oranjes is het bezoeken van het museum waard.

4. De nieuwe toren

De nieuwe toren heeft een centrale plek in Kampen. De naam is enigszins misleidend want de toren is in 1650 gebouwd. De karakteristieke klokkentoren past perfect in het straatbeeld van Kampen. Het reliëf boven de doorgang is een detail die de (oude) nieuwe toren een herkenbare en unieke uitstraling geeft. Neem vooral de tijd om naar de subtiele aspecten van het bouwwerk te kijken.

5. Het uitzicht vanaf de oever

Om even tot rust te komen is een wandeling op de rechteroever van de IJssel een aanrader. Vanaf hier heb je een briljant uitzicht op Kampen en is de historische skyline in volle glorie te bewonderen. Het is vijftig meter lopen vanaf het station en is daarom gemakkelijk te bereiken voor elke reiziger.

6. De Synagoge van Kampen

De geschiedenis van Kampen kent een rijkere traditie dan enkel kerken en handel. Aan de IJsselkade staat de voormalige synagoge. Stadsarchitect Nicolaas Plomp ontwierp het gebouw in en 1847 kwam het er te staan. Helaas werd het overgrote deel van de Joodse gemeenschap in Kampen tijdens de Duitse bezetting in de 2e wereldoorlog naar vernietigingskampen vervoerd. Om hen te herdenken is in 1984 een marmeren plaquette op het gebouw aangebracht. 

7. De Koornmarktspoort

De Koornmarkt is een centraal plein in Kampen waar in de middeleeuwen agrarische producten werden verkocht – vandaar ook de naam Koornmarkt. Om het plein te bezoeken kom je eerst langs de oudste stadspoort van Kampen. Sinds de tweede helft van de 14e eeuw is de Koornmarktspoort er te bewonderen. Vooral de twee ronde torens aan de voorzijde vallen direct op. 

8. De Cellebroederspoort

Van de ene stadspoort kom je gemakkelijk bij de andere. Toch is het een compleet ander aanzicht. Een van de drie overgebleven stadspoorten van Kampen is de Cellebroederspoort. Ook dit gebouw combineert historie en schoonheid. De poort is te herkennen aan de twee spitse torens op het gebouw. Tegenwoordig worden er regelmatig evenementen gehouden.

9. Het kleinste huisje van Kampen

Niet alle bezienswaardigheden hoeven groot en spectaculair te zijn. Het kleinste huisje van Kampen mag dan wel bescheiden zijn, maar dat betekent niet dat het onderdoet aan de andere gebouwen in deze lijst. Met een breedte van 1,4 meter is er niets aan de naam gelogen. Ooit werd het bewoond. Nu is het een monument dat van buitenaf te bewonderen is.

10. Kampen in de winter

Het is een goede keuze om Kampen ook in de winter te bezoeken. De binnenstad kent een prettige sfeer in de wintertijd. De stad krijgt een sprookjesachtige uitstraling dankzij de vele versieringen en lichtjes. Zeker met een pak sneeuw is een wandeling door het Reevediep een adembenemende ervaring. Om je vervolgens op te warmen kun je van de knusheid van de stad genieten en deelnemen aan de winterse activiteiten en evenementen.