Bezienswaardigheden Kinderdijk

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Kinderdijk? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Kinderdijk

De prachtige molens van Kinderdijk zijn iconisch voor Nederland en bekend over de hele wereld.

Bezienswaardigheden Kinderdijk

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Kinderdijk?

Kinderdijk is een dorp in de provincie Zuid-Holland en maakt onderdeel uit van de gemeente Molenlanden. De rivieren de Noord en de Lek komen bij Kinderdijk samen. Ongeveer 800 mensen wonen in Kinderdijk. Sinds 1997 staan de molens van Kinderdijk op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wat is er te doen in Kinderdijk?

Het beeld van de molens op een rij aan de waterkant in Kinderdijk is wereldwijd bekend. Voor veel mensen zal dit symbool staan voor Nederland. Niet elke Nederlander heeft een molen in zijn achtertuin en dus is een bezoek aan Kinderdijk ook voor Hollanders zelf interessant. Het polderlandschap rond Kinderdijk is ideaal voor wandelingen en fietstochten. Hier volgen tien dingen om te doen en zien in Kinderdijk.

1. De molens van Kinderdijk

Natuurlijk kunnen de molens van Kinderdijk niet in de lijst ontbreken. Jaarlijks komen er duizenden toeristen van over de hele wereld op af. In totaal staan er 18 molens op een rij. Het bouwjaar van de molens ligt tussen 1738 en 1740. Vroeger zorgden de molens ervoor dat het omliggende gebied niet overstroomde. Sinds 1950 is deze functie door allerlei andere machines overgenomen. Wel functioneren de molens van Kinderdijk nog, voor het geval ze hun oude taak in een noodsituatie moeten hervatten.

2. Een rondvaart door Kinderdijk

Een goede manier de molens van Kinderdijk van dichtbij te bewonderen is vanaf het water. Je kunt al snel een boot vinden voor een rondvaart door het prachtige monumentale landschap. Wel is het handig om van tevoren te reserveren. Zeker als het een mooie dag is kan het er al snel vol zitten.

3. Een fietstocht door Kinderdijk

Een ontspannende manier om op eigen tempo te genieten van Kinderdijk is met de fiets. Maak een tocht naar het dorp of huur een fiets in de omgeving. Maak het onderdeel van een langere fietstocht en blijf er even rondhangen. Dankzij de vele fietspaden in de omgeving is het geen enkel probleem op de fiets te stappen en een mooie tocht door Kinderdijk te maken.

4. Een wandeltocht door Kinderdijk

Ben je meer een wandelaar? Dan is ook dit mogelijk in Kinderdijk. Een wandeling over de Molenkade Nederwaard brengt je op een pad langs de molens. Heen en terug is het een tocht van ongeveer vijf kilometer. Zo kun je rustig de tijd nemen en volop van de molens en het polderlandschap genieten.

5. Schaatsen in Kinderdijk

Als je geluk hebt kun je na een paar dagen strenge vorst de schaatsen aantrekken en op het ijs in Kinderdijk stappen. Door de samenkomst van de rivieren de Noord en de Lek is er veel ruimte voor schaatsplezier. Het is een unieke ervaring die niet elk jaar kan plaatsvinden. Maar met een beetje geluk, zou dit zomaar het jaar kunnen zijn.

6. Museum Nederwaard

Er zijn drie museummolens die je in Kinderdijk kunt bezoeken. Ten eerste is er museummolen Nederwaard, gebouwd in 1738. Ondanks de leeftijd is deze molen nog altijd in zeer goede conditie. Stap rechtstreeks de geschiedenis van Kinderdijk binnen en ervaar hoe het er vroeger aan toe ging. Een essentieel stukje Nederlandse cultuur.

7. Museum Blokweer

De tweede museummolen is Blokweer. Door een vondst van het originele aankoopbewijs in een archief blijkt dat deze molen al in 1630 is gebouwd. Dit is dus 100 jaar eerder dan de rest van de molens. Het is een wipmolen waarvan de bovenste helft gedraaid kan worden. Bij het museum hoort een tour over het erf waarbij je terug in de tijd reist naar de jaren ’50 van de vorige eeuw.

8. Museum Overwaard

Tot slot is er het museummolen Overwaard. Hier is er een focus op de techniek die achter de molen schuil gaat. Wat dit van de rest van de molens in Kinderdijk onderscheidt is dat hier het water twee kanten op kan worden gemaald. Ben je benieuwd naar de innerlijke werking van de molen en de bijbehorende technieken? Dan is museum Overwaard de ideale plek.

9. Hulpgemaal de Fabriek

Als je lekker achterover wilt leunen en naar de geschiedenis van Kinderdijk wilt kijken, is hulpgemaal de Fabriek de perfecte plek. Hier kun je een film zien die je meeneemt door de geschiedenis van het wereldbekende dorp. Alles komt voorbij, van het ontstaan van het molencomplex tot aan de totstandkoming van de naam Kinderdijk.

10. Het Wisboomgemaal

Het beeld van de molens op een rij is natuurlijk een wonderschoon beeld. Maar ooit hadden de molens van Kinderdijk daadwerkelijk een functie: waterbeheer in het gebied. Als dit onderwerp je interesseert is een bezoek aan het Wisboomgemaal een absolute aanrader. Hier leer je alles over watermanagement en hoe het door de jaren heen is toegepast en veranderd.