Bezienswaardigheden Leeuwarden

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Leeuwarden? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland en kent naast een rijke geschiedenis ook een levendige cultuur.

Bezienswaardigheden Leeuwarden

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Leeuwarden?

Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Friesland en ligt in het noorden van Nederland. Het maakt onderdeel uit van de gemeente Leeuwarden en is een van de oudste steden van het noorden van Nederland. In 2021 telde Leeuwarden 93.765 inwoners.

Wat is er te zien in Leeuwarden?

Als je naar het noorden van Nederland reist zijn er veel mooie steden om uit te kiezen. Met ruim 600 officiële monumenten is Leeuwarden een uitstekende keuze. De stad bruist van de cultuur en geschiedenis. Leeuwarden combineert moeiteloos musea, klassieke panden en culturele evenementen. Om je te inspireren volgen er hier tien bezienswaardigheden in Leeuwarden.

1. Oldenhove

Aan een enorm plein in het centrum van Leeuwarden staat de bijzondere 16e-eeuwse toren de Oldehoven. Je kunt eigenlijk beter zeggen dat het er leunt. Net als de toren van Pisa staat de Oldenhove scheef. Als er een scheve-gebouwen-competitie zou zijn, zou de Oldenhove zelfs van de toren van Pisa winnen; het staat namelijk iets schever.

Leaning tower Oldehove in the center of Leeuwarden, Netherlands

2. De Prinsentuin

Een stuk groen in de stad is natuurlijk altijd fijn. De prinsentuin staat in de binnenstad van Leeuwarden en is de ideale plek om heerlijk tot rust te komen. In 1648 werd het aangelegd in opdracht van een heuse prins, vandaar de naam. Anderhalf eeuw later werd het opengesteld voor het publiek en sindsdien kan iedereen van het groen genieten.

3. De Waag

Centraal op de Nieuwestad in Leeuwarden staat het monumentaal gebouw de Waag. Het pand stamt uit 1598 en werd oorspronkelijk gebruikt om handelswaar te wegen. Dit gebeurde tot aan 1880. Sindsdien kreeg het gebouw andere functies en tegenwoordig is er een lunchcafé te vinden. Een fraaie plek om de cultuur van Leeuwarden te proeven.

4. De Blokhuispoort

De blokhuispoort heeft door de geschiedenis heen verschillende functies gehad. Eind 15e eeuw werd er op deze locatie een fort gebouwd. Later versterkte ze dit en werd het groter. In 1580 kreeg het fort de functie van gevangenis. In 2007 stopte ook deze functie en werd het voor andere dingen gebruikt. Tegenwoordig is het voormalige fort en gevangenis een plekje om in Leeuwarden, ironisch genoeg, tot rust te komen.

5. Het Fries museum

Het Fries museum staat aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden. De architect Abe Bonnema gaf het museum een moderne vormgeving. Het museum opende zijn deuren in 2012. In het Fries museum zijn verschillende collecties en exposities te bewonderen. Het is een goede plek om over de Friese cultuur en identiteit te leren. Ook is er aandacht voor wat Friesland tijdens de 2e oorlog heeft meegemaakt.

6. Het stadhuis

Het stadhuis in Leeuwarden stamt uit 1715 en heeft een classicistische stijl. In de 18e eeuw is er aan de achterzijde van het pand een raadzaal toegevoegd. De staat van het gebouw is, aangezien de leeftijd, bijzonder goed. Dit is mede te danken aan een grote renovatie die het gebouw aan het begin van deze eeuw ondervond.

7. Love Fountain

Met een naam als de Love Fountain is het niet meteen duidelijk wat je staat te wachten. Het beeld is gemaakt ter gelegenheid van Leeuwarden dat in 2018 verkozen werd tot cultureel hoofdstad van Europa. Het is gemaakt door de Spaanse beeldhouwer Jaume Plensa. Het zijn twee kinderhoofden met een hoogte van zeven meter. Rond de hoofden hangt een mistfontein.

8. Museumhaven Leeuwarden

In de museumhaven van Leeuwarden zijn een aantal historische vaartuigen te bewonderen, zoals tjalken, klippers en sleepboten. Het ligt aan de Willemskade en is gratis bereikbaar. Veel van de schepen komen van rond het begin van de 20e eeuw. Dankzij de schepen groeide de stad uit tot een handelsstad van formaat.

9. Writer’s block

Met deze bezienswaardigheid bedoelen we niet een gebrek aan inspiratie bij het schrijven. Het is een parkeergarage aan de rand van het centrum van Leeuwarden. Parkeergarage De Klanderij is eerlijk gezegd een vrij lelijk gebouw. Maar straatkunstenaars hebben het een make-over gegeven met moderne muurschilderingen. Dit valt onder het event Writer’s Block dat ook op andere plekken in Leeuwarden opduikt.

10. Keramiek museum Princessehof

In 1693 werd het Princessehof als een klein stadspaleis gebouwd en sinds 1917 is het een museum. In het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden is een grote collectie van keramiek en porselein te zien. De stukken in het museum komen van over de hele wereld. Van Chinees porselein tot prachtige versierde keramiek uit het Midden-Oosten. Ook van binnen straalt het gebouw historie en stijl uit.