Bezienswaardigheden Middelburg

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Middelburg? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Middelburg

Er op uit in eigen land? Breng dan eens een bezoek aan Middelburg. Wanneer je de toren van Lange Jan beklimt zal je niet alleen verzekerd zijn van een prachtig uitzicht, maar ook een totaal nieuwe omgeving!

Bezienswaardigheden Middelburg

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Middelburg?

De hoofdstad van de Zeeland is Middelburg. In de stad is Middelburg vol met toeristen die alle hoogtepunten die Middelburg heeft te komen bekijken.  Middelburg ius altijd een rijke stad geweest. In de zestiende eeuw kwam Middelburg helemaal tot bloei. In de stad zie je nog steeds dingen terug ui die tijd.

Wat kan je allemaal zien in Middelburg

Middelburg heeft heel veel verschillende, prachtige oude gebouwen. De sfeer uit de gouden eeuw is nog steeds in de stad terug te vinden. Middelburg heeft vele bezienswaardigheden. Hieronder vind je de tien mooiste en leukste bezienswaardigheden.

1. Stadhuis van Middelburg

Op de markt van de stad vind je het imponerende stadhuis van Middelburg. Aan het eind van de vijftiende eeuw is de bouw vHet oude stadhuis dat midden op de markt staat is een behoorlijk imposant gebouw. Het gebouw is gebouwd in de Stijl uit de Gotische tijd. Op de gevel vind je afbeldingen van 25 Zeeuwse graven en gravinnen. Het gebouw is mooi om op de foto te zetten en je kan er een rondleiding doorheen maken.

2. De abdij van Middelburg

Deze abdij is rond 1100 neergezet en in gebruik genomen door monniken uit Antwerpen. Het complex is een rij gebouwen aan de rand van een mooi en rond plein dat aangelegd is. Op het plein staan bomen en er zijn grijze looplijnen op de grond. Door de verschillende bouwstijlen is bekend dat het steeds verder uitgebreid is.

3. Lange Jan

De Lange Jan is een kerktoren van meer dan 90 meter hoog. Als je wil genieten van een prachtig uitzicht over de stad moet je deze toren beklimmen. Wanneer je de 207 treden beklommen en getrotseerd kom je op een plateau met een mooi uitzicht over Walcheren.

4. Mini Mundi

Dit familiepark dat je aan de rand van Middelburg kan vinden is een leuk klein park. Er is daar een binnen en een buiten speeltuin, maar daarnaast vind je ook nog andere leuke attracties als een achtbaan, een vliegend schip en een luchtballonnen carrousel. Ook vind je er het miniatuurpark Walcheren. Hier vind je allemaal kleine replica’s van de meest bekende bouwwerken in Middelburg.

5. Het Zeeuws museum

Als je het leuk vind je te verdiepen in de geschiedenis van Zeeland dan moet je een bezoek brengen aan het Zeeuws museum. Het gebouw waar het museum is gehuisvest is de oude Abdij van Middelburg. Het museum geeft je een afwisselend beeld van de Zeeuwse geschiedenis en cultuur.

6. De haven

De haven van Middelburg is erg mooi om te zien. Als je naar het centrum toe loopt kan je als je geluk hebt als eerst de haven van Middelburg zien. De vele bruggetjes die je ziet zijn een lust voor het oog en maken het beeld van Middelburg helemaal af.

7. De Kuiperspoort

De Kuiperspoort is een klein schattig hofje. Het hofje zit een beetje verstopt. Wanneer je door het hofje heen loopt voelt het alsof je even terug in de tijd bent gegaan. De film over Michiel de Ruyter is gedeeltelijk in dit hof opgenomen.

8. Kloveniersdoelen

Kloveniersdoelen is een rijksmonument van Doesburg. Dit gebouw is in 1611 gebouwd en bestaat uit Vlaamse bakstenen en in de voorgevel zie je 36 sierankers. In het verleden zaten er drie schutterijen, ook wel de Kloveniers genoemd, in dit gebouw. Tegenwoordig is het een bioscoop, café, kinderspeelplaats en heeft het een conferentieruimte.

9. Vismarkt

In het centrum van Middelburg vind je de vismarkt, een gezellig klein pleintje. Vroeger werden op dit plein de vissen verhandeld. Tegenwoordig worden er boekenmarkten, rommelmarkten en ambachts- en kunstmarkten gehouden. In de zomer kan je op dit plein heerlijk genieten van het terras van de Sint John.

10. Oostkerk

In 1667 opende de Oostkerk voor het eerst zijn deuren. Deze kerk werd speciaal gebouwd voor Protestantse erediensten. Je zou dan ook een sobere kerk verwachten. Maar dat is niet zo. De rijkelijke versiering van guirlandes en beeldhouwwerken sieren het gebouw. Sinds de bouw is de kerk altijd in gebruik geweest.

11. De Seismolen

De Seismolen is de oudste korenmolen die je maar kan vinden in Zeeland. Deze molen is open voor bezoekers. De molen is in 1728 gebouwd uit ronde stenen. Het Oud Hollands Wiekenkruis bedekt met dakleer is echt kenmerkend voor deze prachtige molen. Het bezoeken van de Seismolen is zeker de moeite waard.

12. De stadsschuur

Dit gebouw is in 1585 neergezet. Het is een mix van de Hollandse stijl uit de Renaissance en de typisch Vlaamse bouwstijl. Tot 1998 werd het gebouw gebruikt als opslagplaats voor gereedschappen en werktuig van de stadsdiensten. Aan de ene kant van de gevel staat een zonnewijzer ui 1682 afgebeeld.

13. Getijden watermolen

Achter de stadsschuur aan de kant van de sluisdeuren uit de 18e eeuw staat een gebouw. Dat gebouw is wit gekleurd en heet de Getijdewatermolen. In 1850 toen Middelburg werd afgesloten van de zee was het meteen ook zo dat de molen na de afsluiting ook niet meer in gebruik was. Het waterrad dat je nog steeds tegen de gevel aan ziet verwijst nog naar die tijd.