Bezienswaardigheden Nijmegen

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Nijmegen? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Nijmegen

Nijmegen, een heerlijke stad om te winkelen. Leuke musea en een mooi park.

Bezienswaardigheden Nijmegen

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Nijmegen?

Nijmegen is gelegen in de provincie Gelderland en ligt in de buurt van de Duitse grens. Het is een stad en een gemeente. Nijmegen is 58km2 groot en telt meer dan 170.000 inwoners. Het is de grootste stad van Gelderland.

Nijmegen heeft een reputatie hoog te houden als oudste stad van Nederland. In het centrum van de stad vind je nog vele verwijzingen die je mee terug nemen naar eeuwen geleden. Zo worden er in Nijmegen nog regelmatig archeologische vondsten gedaan. Daardoor worden er ook steeds nieuwe historische locaties gemarkeerd. Hieronder de top 10 aan bezienswaardigheden van de oudste stad van Nederland.

1. De Boterwaag

De Boterwaag is een gebouw met een zadeldak dat aan het begin van de 17e eeuw gebouwd werd. In het gebouw werd boter gewogen en verhandeld. De waag moest erop toezien dat dit goed ging. Vandaar ook de naam de Boterwaag.

2. De Lange Hezelstraat

Onbetwist staat vast dat de Lange Hezelstraat de leukste en meest gezellige straat van Nijmegen is. Die eer heeft het ook zeker verdiend als oudste winkelstraatje van Nederland. In de veertiende eeuw werd deze straat nog de Hesestraet genoemd. Dit stond voor een verwijzing naar het verderop gelegen dorpje.

3. De Waalkade

Een van de meest prachtige dingen die je kan waarnemen in Nijmegen is het uitzicht op de Waal. Sinds de Waalkade autoluw is geworden kan je er helemaal echt van genieten. De terrasjes zorgen voor een gezellige en vredige sfeer zo aan de kade van de Waal.

4. Museum het Valkhof

Het is voor veel mensen niet bekend dat Nijmegen de grootste Romeinse stad van Nederland was. In het museum het Valkenhof kan je alles te weten komen over de geschiedenis van Nijmegen die je helemaal mee terug voert naar de Romeinse tijd.

5. Het stadhuis van Nijmegen

Aan de Burchtstraat op een hele prominente plek vind je het oude Stadhuis van Nijmegen. Tegenwoordig wordt dit oude stadhuis vooral gebruikt als trouwlocatie. Er is door de eeuwen heen veel gerestaureerd aan het oude stadhuis. De gevels zijn dan ook replica’s, maar dat maakt ze niet minder indrukwekkend.

6. De Grote of Sint-Stevenskerk

De Grote of Sint-Stevenskerk is de oudste kerk die Nijmegen heeft. Hoogstwaarschijnlijk is de eerste steen van deze kerk al in de dertiende eeuw gelegd. Door de jaren heen is er steeds het een en ander aan gerestaureerd. De grootste schade liep deze kerk op door het bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Daarna heeft het jaren geduurd voordat de kerk weer opgeknapt was.

7. MuZIEum

Het MuZIEum is een museum met een missie. Door verschillende activiteiten en tentoonstellingen probeert dit museum je kennis te laten maken met het leven van mensen die visueel gehandicapt zijn. In dit museum kan je zelf ervaren hoe het is om je als visueel gehandicapt persoon door het leven te begeven.

8. De Hortus Nijmegen

Sinds 1970 heeft Nijmegen ook een Botanische tuin. De Hortus is in die tijd opgericht door biologen van de Katholieke universiteit. Wat ooit begonnen is als een paar Alpiene plantjes is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig park waar je heerlijk kan genieten van een vijver, moerasgebied en heidegebied. In de theetuin kan je genieten van een lekker hapje en een drankje, maar je kan er ook verschillende workshops volgen.

9. Museum de Bastei

Museum de Bastei is gelegen aan de Waalkade. De Bastei is een centrumcultuur en natuurhistorie. Het is ontstaan nadat de samenvoeging met de Stratemakerstoren plaats heeft gevonden. In de Bastei kan je genieten van exposities over het ontstaan van de flora en fauna en het landschap van de rivier gebieden aan de Waal.

10. Kronenburgpark

Hét stadspark van Nijmegen is het Kronenburgpark. Het Kronenburgpark is het historische stadspark van Nijmegen. De vijftiende -eeuwse verdedigingstoren is een prachtige verwijzing naar dat tijdperk. De kronkelende paden leiden je langs fonteinen, vijvers, speeltuin en een waterval