Bezienswaardigheden Texel

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Texel? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Texel

Waddeneiland Texel heeft een prachtige natuur, authentieke dorpjes en is een paradijs voor wandelaars en fietsers.

Bezienswaardigheden Texel

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Texel?

Texel is een Waddeneiland en behoort tot de provincie Noord-Holland. Het is tevens ook het grootste Waddeneiland van Nederland. Texel heeft een landoppervlakte van circa 170 km² en telt 13.687 inwoners. Bij de gemeente Texel hoort het gehele eiland en het onbewoonde eiland Noorderhaaks.

Wat is er te doen in Texel?

Texel is een Waddeneiland in het noorden van Nederland en wordt omringd door de Noordzee en de Waddenzee. Dit betekent dus dat er veel natuur in Texel is om van te genieten. Er is een overdaad aan ruimte voor wandel- en fietstochten. Ook kent het eiland sfeervolle dorpjes en historische monumenten. Ontdek het Waddeneiland met de volgende tien bezienswaardigheden in Texel.

1. De vuurtoren van Texel

Iconisch voor Texel is de vuurtoren die je op het noordelijkste puntje van het eiland kunt vinden. In 1863 werd de vuurtoren gebouwd om schepen die te dicht bij de kust kwamen te waarschuwen. Tegenwoordig weet het niet alleen schepen, maar trekt het ook veel toeristen aan. Het is een rode vuurtoren en dat levert in combinatie met de kleurrijke omgeving een prachtig beeld op.

2. Nationaal Park Duinen

Aan de westkust van Texel ligt een prachtig nationaal park. Het Nationaal Park Duinen is een uitstekende plek om een heerlijke wandeling te maken. Met groene velden, veel flora, duin en strand, is het een goede plek om een met de natuur te worden. Vooral op het uitkijkpunt Fonteinsnol kun je van een adembenemend uitzicht genieten.

3. De Koog

In het westen van Texel, 5 minuten van het strand, ligt het dorpje De Koog. Het is een van de oudste dorpjes van het eiland en heeft een pittoresk straatbeeld. Zo staat er een kerk die uit 1415 stamt en zijn er genoeg horecazaken om weer lekker op energie te komen na een lange strandwandeling.

4. Ecomare

Texel wordt vaak met zeehonden geassocieerd. Niet raar aangezien de dieren in de Waddenzee voorkomen. Ecomare is een zeehondencentrum waar zieke zeehonden worden opgevangen. Ook vangen ze vogels op die te zwak zijn om in het wild te overleven en hebben ze een zeeaquarium met onder andere twee bruinvissen. Daarnaast is er ook een natuurmuseum waar je van alles over de natuur van Texel kunt leren.

5. Den Burg

Den Burg is het grootste dorpje van Texel en ligt centraal op het eiland. Hier is tevens ook het gemeentehuis van de gemeente Texel te vinden. Het dorpje heeft door de jaren heen veel meegemaakt. Zo is het tijdens de 2e wereldoorlog ernstig beschadigd. Gelukkig is Den Burg sindsdien weer helemaal opgebloeid; met een historisch karakter en sfeervolle straten.

6. De Slufter

In het Nationaal Park Duinen van Texel kun je De Slufter vinden. Het is een prachtig gebied met een strandvlakte en hoge duinen. Zo kun je er een mooie wandeling langs stranden, duinen en een rivierbed maken. Het gebied kent een rijke biodiversiteit en dus kun je uitgebreid genieten van de lokale flora en fauna.

7. Oudeschild

Oudeschild is het vissersdorp van Texel. Zo kun je vanuit de haven veel schepen zien vertrekken, op zoek naar onder andere garnalen. Als je je afvraagt hoe het zou zijn om dit te doen, is het mogelijk om een rondvaart met een boot te maken. Hierop vang je zelf garnalen die je vervolgens lekker kunt eten. Veel verser dan dat wordt het niet.

8. Museum Kaap Skil

In het dorpje Oudeschild ligt het museum Kaap Skil. In dit Museum staat de geschiedenis van Texel in de 17e en 18e eeuw centraal. In die tijd was Texel namelijk een belangrijke plek voor de scheepvaart. Wereldwijd lag er zelfs een van de grootste ankerplaatsen op het eiland. In het museum zijn onder andere scheepswrakken en nagebouwde visserswoningen te vinden.

9. Molen het Noorden

Als je door Texel wandelt of fietst kom je al snel allerlei soorten bezienswaardigheden tegen. Ten noorden van het dorpje Oosterend staat molen het Noorden. Vanaf de Lancasterdijk heb je een prachtig uitzicht op de molen en het omliggende gebied. Dit authentiek Texelse scenario is een van de vele redenen waarom het eiland zoveel lof van bezoekers krijgt.

10. Maritiem- en Juttersmuseum Flora

Het bijzondere Maritiem- en Juttersmuseum Flora ligt in het westen van Texel. In dit museum is een verzameling van gevonden spullen te vinden. Op het strand spoelen er vaak eigenaardige, mooie en hilarische spullen aan en sommige hiervan krijgen een plekje in het museum. Ook is er een speurtocht voor kinderen en een café dat onderdeel van het museum is.