Bezienswaardigheden Tilburg

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Tilburg? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Tilburg

Tilburg heeft zich als oude textielstad opnieuw uitgevonden met een bloeiende cultuur en vooral veel gezelligheid.

Bezienswaardigheden Tilburg

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Tilburg?

Tilburg is een stad in het zuiden van Nederland en ligt in de provincie Noord-Brabant. Op 1 januari 2021 telde de stad 199.185 inwoners. In 1809 kreeg Tilburg stadsrechten en later stond het bekend als een textielstad. In de stad is onder andere Tilburg University te vinden.

Wat is er te doen in Tilburg?

Als mensen een bezoek brengen aan een stad in het zuidelijke halfrond van Nederland zien ze vaak Tilburg over het hoofd. Het staat misschien niet bovenaan het lijstje van meest historische steden, of steden met de meest natuurlijke schoonheid. Maar onderschat Tilburg niet. De stad barst van de gezelligheid en attracties. Het lelijke eendje is in een prachtige zwaan veranderd. Hier volgen tien bezienswaardigheden in Tilburg.

1. Het Dwaalgebied

Een wandeling door het Dwaalgebied is een goede manier om de gezelligheid van Tilburg te ervaren. Het is een verzameling van volkse straatjes waar je heerlijk kunt eten, drinken en winkelen. Zonder de hectiek van een overvol centrum met luide reclameborden. Dwaal rond en ontdek interessante plekken en details. Op zondag is er ook een lokale markt met kraampjes.

2. De Sint-Jozefkerk

De Sint-Jozefkerk is een iconisch gebouw in Tilburg. De kerk staat ook wel bekend onder de naam de Heuvelse kerk, omdat het bij een heuvel ligt. Vroeger was de heuvel de plek om schoon drinkwater te halen voor de Tilburgers. Tegenwoordig wordt het omringd door terrasjes. Met torens van 72 meter hoog torent de kerk boven het stadscentrum uit.

3. Het Spoorpark

Het Spoorpark is een modern park met horecagelegenheden en tal van activiteiten. Voor een langere tijd was het echter een verwaarloosd en verlaten gebied. Dankzij een initiatief van de burgers van Tilburg is er een nieuw leven in het gebied geblazen. Zo hebben de Tilburgers een bijzonder park gecreëerd met een ontspannen ambiance.

4. 013

013 is naast het netnummer voor Tilburg ook de naam van een poppodium in de stad. Artiesten als Kraftwerk en Alice Cooper hebben hier ooit op het podium gestaan. En nog altijd is het mogelijk om er muzikale acts uit binnen- en buitenland te zien. Natuurlijk is het aangenaam om simpelweg langs dit karakteristieke gebouw te lopen. Maar zelf een optreden bijwonen is natuurlijk mooier.

5. De Pont museum

Ondernemer Jan van Pont bracht kunst naar Tilburg. In het De Pont museum is tal van bijzondere, hedendaagse kunst te vinden. Ook het ontwerp van het museum zelf is kunstzinnig te noemen. Naast de entree is het kunstwerk Sky Mirror van Anish Kapoor te bewonderen. Het kunstwerk reflecteert de lucht en breng je al gelijk in een creatieve stemming. Met meer dan 6000 vierkante meter aan hedendaagse kunst is het De Pont museum een ideale plek voor elke kunstliefhebber.

6. Het Paleis-Raadhuis

Tilburg was voor een lange tijd een stad gebouwd rondom functionaliteit, waardoor de schoonheid al snel naar de achtergrond werd verdrongen. Het Paleis-Raadhuis is hier echter een uitzondering op. Dit voormalige paleis van Willem II heeft, zoals de naam doet vermoeden, een paleisachtig uiterlijk. Een bijzonder pand dat direct opvalt. Tegenwoordig is het onderdeel van het Tilburgse gemeentehuis.

7. Het Textielmuseum

Tilburg is dankzij de textielindustrie uitgegroeid tot een stad van formaat. In de tweede helft van de 19e eeuw creëerden de vele textielfabrieken veel werkgelegenheid. Om een beeld te krijgen van hoe het er toen aan toe ging, is een bezoek aan het textielmuseum een aanrader. Ook vind je er het TextielLab waar veel ontwerpers en kunstenaars aan nieuwe projecten werken.

8. De Oude Warande

Als je even een ontspannende wandeling wilt maken is de Oude Warande de ideale plek. Het is een 18e-eeuwse park en zorgt voor een groene plek in Tilburg. Het is een zeldzaam sterrenbos, waarbij er een aantal paden vanaf een centraal punt naar de hoeken lopen. Het bewijs dat Tilburg weldegelijk schoonheid kent.

9. Doloris Meta Maze

Voor een eigenaardige en unieke ervaring in Tilburg moet je bij Doloris Meta Maze zijn. Het is een doolhof waar alle zintuigen flink geprikkeld worden. Sinds de opening in 2019 heeft de attractie ontzettend veel lof ontvangen. Het is meer dan alleen een doolhof. Het is een kunstwerk op zich – een attractie die je nergens anders kunt vinden.

10. De Piushaven

In Tilburg ligt de grootste stadhaven van Brabant. De Piushaven is een gegraven haven uit het begin van de 20e eeuw en ligt aan het Wilhelminakanaal. Het is een recreatief stukje Tilburg waar veel sfeer te vinden is. Zo kun je er zwemmen, roeien, een evenement bijwonen of gewoon op een terras langs het water van een drankje genieten.