Bezienswaardigheden Valkenburg

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Valkenburg? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Valkenburg

Valkenburg ligt middenin de heuvels van Zuid-Limburg en combineert natuurlijke schoonheid met een wonderbaarlijke geschiedenis.

Bezienswaardigheden Valkenburg

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Valkenburg?

Valkenburg is een stad middenin het Heuvelland van Zuid-Limburg. Het historische centrum van Valkenburg stamt uit de middeleeuwen. De rijke geschiedenis en natuurlijke schoonheid van Valkenburg zorgen jaarlijks voor veel toeristen. Ook de mergelgrotten en kastelen zijn bezienswaardigheden. Het riviertje geul creëerde het dal waar Valkenburg in ligt.

Valkenswaard is niet bij toeval een populaire bestemming voor toeristen geworden. Het middeleeuws centrum van Valkenswaard staat vol met terrassen en winkels. Loop door de historische stad en neem de trap naar de ruïnes van kasteel Valkenburg. Vanuit hier heb je een fantastisch uitzicht op de stad Valkenburg en de groene heuvels die de stad omarmen. De stad heeft echter nog veel meer te bieden. Daarom volgen hier tien bezienswaardigheden.

1.  Kasteel Valkenburg

Als je een stad bezoekt wil je het liefst zo veel mogelijk zien. Kasteel Valkenburg geeft je deze mogelijkheid. Met een prachtig uitzicht op Valkenburg en de groene heuvels eromheen krijg je een indrukwekkend beeld van de stad. Het kasteel stamt uit de 11e eeuw en werd tijdens de 80 jarige oorlog deels vernietigd. Een bezoek aan de ruïnes neemt je mee langs de rijke geschiedenis van het gebied.

2. Fluweelengrot

Valkenburg kent meerdere grotten en gangstelsels. Vanuit Kasteel Valkenburg zijn er geheime gangen te vinden naar de Fluweelengrot eronder. Voor een duik in de geschiedenis kun je door een deel van de in totaal 5 kilometer aan gangen lopen. In de gangen kun je meerdere kunstwerken en grotschilderingen bewonderen. Zo kun je vrij letterlijk de stad Valkenburg in gaan.

3. De Cauberg

Bij het zien van de Cauberg in de omgeving van Valkenburg zal het hart van menig wielerfan sneller kloppen. Zij kennen het onder andere als de finish van de Amstel Gold Race. Natuurlijk is het mogelijk om je fiets te pakken en deze iconische berg zelf te bedwingen. Ook wandelaars zullen hier veel plezier aan beleven. 

4. Mergelgrotten

Valkenburg staat vooral bekend om de vele mergelgrotten. Reis miljoenen jaar terug in de tijd en ontdek de historische waarde van het zacht gesteente. Als je met de Cauberg klaar bent is het zelfs mogelijk om door de mergelgrotten te fietsen. Daarnaast is er tal van kunst en echo’s uit de geschiedenis in de mysterieuze grotten te vinden. Zelfs tijdens kerstmis blijven ze voor je open.

5. Kabelbaan

Er is in Nederland maar één kabelbaan in de buitenlucht te vinden. En deze staat in Valkenburg. Neem een ritje in de kabelbaan voor een adembenemend uitzicht op de omgeving. Vanuit de kabelbaan kun je zelfs naar België en Duitsland zwaaien. Voor de avonturiers is het ook mogelijk om met de rodelbaan weer naar beneden te gaan.

6. Romeinse Katakomben

De geschiedenis van Valkenburg beperkt zich niet alleen tot mergel. Er is ook een ondergronds labyrint te vinden. Hier kun je het Romeinse rijk van de 3e en 4e eeuw ontdekken. Dwaal met een gids door de gangen die ooit door de Romeinen werden gebruikt. Een bezoek aan de Romeinse Katakomben brengt je langs kunstwerken en grafkamers achtergelaten door een van de meest invloedrijke volken ooit.

7. Kuurpark Valkenburg

Thermae 2000 is met 60.000 vierkante kilometer een van de grootste kuuroorden van Nederland. Heerlijk voor als je na een intensief dagje Valkenburg weer helemaal tot rust wil komen. Bovenop de Cauberg kun je lekker ontspannen en genieten van een uitzicht die normaal alleen op ansichtkaarten staat. Op de berg vindt je tevens ook een casino.

8. Sprookjesbos

Het lopen door Valkenburg zelf voelt al als een sprookje aan. Maar er ligt ook een heus sprookjesbos. Hier kan jong en oud van allerlei soorten attracties genieten. Ook loop je sprookjesfiguren als sneeuwwitje en roodkapje tegen het lijf. Zo kunnen kinderen kennis maken met de sprookjes. Maar ook als je ouder bent, beleef je ze gewoon opnieuw

9. Kerstmarkten

Elke december komt Valkenburg flink in de kerststemming. De stad wordt versierd met kerstlichtjes en, als je geluk hebt, een pak sneeuw. De heuvels geven het gebied een magisch randje. Zelfs in de grotten is de kerstsfeer volop te vinden. Het is dan ook niet gek dat Valkenburg internationaal bekend staat als een echte kerststad.

10. Station Valkenburg

Misschien reis je met de trein naar Valkenburg. Dan zie je bij aankomst al gelijk een bijzondere bezienswaardigheid. Het station van Valkenburg is het oudste treinstation van Nederland dat nog in gebruik is. Het is in 1853 gebouwd en is gemaakt van mergelblokken. Voor elke reiziger is dit een mooi en warm welkom.