Bezienswaardigheden Zwolle

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Zwolle? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Zwolle

Laat je door Zwolle verrassen - met een historisch centrum, diverse kunstzinnigheden en een authentieke sfeer.

Bezienswaardigheden Zwolle

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Zwolle?

Zwolle is de hoofdstad van de provincie Overijssel. De stad Zwolle ligt aan de Overijsselse vecht en het zwarte water. Ook is het verbonden met de IJssel. De gemeente Zwolle telt, per 31 januari 2022, 130.872 inwoners. Zwolle is al in de middeleeuwen ontstaan.

Wat is er te zien in Zwolle?

Bij het plannen van een stedentrip is er in Nederland genoeg keuze. Misschien ben je al in een aantal grote steden geweest en twijfel je over de volgende bestemming. Waarom niet Zwolle? Het is misschien niet de meest flitsende keuze, maar onderschat Zwolle niet. De stad zit vol met historische monumenten, kunstzinnigheid en authentieke straten. Hier volgen tien bezienswaardigheden in Zwolle.

1. De Grote Markt

Middeleeuwse steden hebben vaak een centraal gelegen plein waar vroeger veel activiteiten werden gehouden. Voor Zwolle is dit nog altijd het geval. De Grote Markt ligt centraal in het historische centrum van de stad en is de ideale plek om eens goed met de stad kennis te maken. Op het plein staat ook het bijzondere kunstwerk De Glazen Engel van Herman Lamers.

2. De Grote Kerk

Aan de Grote Markt ligt de Grote kerk, ook wel de Sint-Michaëlskerk genoemd. Een historische stad is niet compleet zonder een historische kerk. De Grote kerk past daarom perfect in het straatbeeld van Zwolle. Het gotische gebouw is tevens ook een academie huis waar onder andere theaterstukken bij te wonen zijn. Loop ook even naar binnen, want het serene interieur met de Schnitgerorgel levert een mooi plaatje op.

3. Museum de Fundatie

Nog voordat je museum de Fundatie in Zwolle binnenloopt word je al met kunstzinnigheid geconfronteerd. Het gebouw zelf is namelijk al een karakteristiek kunstwerk te noemen. De kunstcollectie van het museum is nauwkeurig samengesteld en van zeer hoge kwaliteit. Zo zijn er werken van onder andere Karel Appel, Piet Mondriaan, Auguste Rodin en Vincent van Gogh te bewonderen.

4. De Sassenpoort

Van de zes stadspoorten die Zwolle rijk was is er slechts één die nog overeind staat. Gelukkig maar, want de Sassenpoort is een fraai stukje geschiedenis. Vroeger werd de stad in de avonduren gesloten om potentiële gevaren buiten de deur (of poort) te houden. Tegenwoordig trekt de middeleeuwse poort juist mensen aan en staat het zelfs in de top 100 van Nederlandse monumenten.

5. De Peperbus

De Peperbus is een kerktoren in Zwolle die ook wel bekend staat onder de naam Onze-Lieve-Vrouwetoren. Het torent met een hoogte van 75 meter boven het centrum uit. De naam Peperbus heeft het aan de vorm te denken, die enigszins op een peperbus lijkt. Dankzij de hoogte is het een ideale plek voor een goed uitzicht op Zwolle. Al moet je wel eerst de 236 treden naar de top beklimmen.

6. Herman Brood museum

Zwolle is een stad vol kunst. Herman Brood werd er in 1946 geboren. Deze wervelende muzikant en kunstenaar beroofde zichzelf in 2001 van het leven. Hij heeft een indrukwekkend repertoire achtergelaten die in het Herman Brood museum te bewonderen is.  Ook worden andere aspecten van zijn leven in het museum belicht.

7. De Librije

Naast kunst en historie speelt Zwolle ook op culinair vlak op het hoogste niveau mee. De Librije is een restaurant waar chef-kok Jonnie Boer aan het roer staat. Het restaurant is met drie Michelinsterren beloond. Dit is het hoogst haalbare voor een restaurant en komt in Nederland zelden voor. De reserveringstijd kan hierdoor wel tot zes maanden oplopen.

8. Het Vrouwenhuis

Bij de Melkmarkt in Zwolle staat het Vrouwenhuis, Voor langere tijd was dit een voorloper van wat we nu kennen als een verzorgingshuis. Tot 1984 was het pand een huis voor vrouwen die lid waren van de hervormde kerk. Op de bovenste verdieping zijn tegenwoordig studentenwoningen. Het museum Vrouwenhuis Zwolle is op de begane grond te vinden.

9. Broerenkerk

Religie is niet meer zo dominant als het ooit was. Veel kerken krijgen daarom een andere functie. Zo is de broerenkerk in Zwolle tegenwoordig een boekenwinkel. Waanders in De Broeren wordt door velen als de mooiste boekenwinkel van Nederland gezien. Het prachtige interieur met middeleeuwse details is een lust voor het oog. Een bijzondere plek voor iedere boekliefhebber.

10. Het Bonami SpelComputer museum

Ook Zwolle gaat met de tijd mee. Het Bonami Games & Computermuseum laat de geschiedenis van de spelcomputers zien. Zo is er de grootste collectie van arcadekasten en games van Nederland te vinden. Het is daarnaast mogelijk op enkele arcadekasten te spelen en er worden regelmatig evenementen gerelateerd aan games gehouden.