Bezienswaardigheden Paramaribo

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Paramaribo? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Paramaribo

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname en combineert Nederlandse geschiedenis met een sfeervolle Surinaamse cultuur.

Bezienswaardigheden Paramaribo

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Paramaribo?

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname en ligt ongeveer 10 kilometer van de Atlantische oceaan. In 2012 was het inwonersaantal van Paramaribo ruim 240.000. Het is gelegen aan de westoever van de Surinamerivier. Suriname en Paramaribo zijn voormalige Nederlandse koloniën.

Wat is er te zien in Paramaribo?

Paramaribo is niet bepaald een miljoenenstad. Maar dit is juist wat de charismatische hoofdstad van Suriname zo aantrekkelijk maakt. Natuurlijk is het mogelijk om de tropische natuur in te trekken, maar in Paramaribo zelf is er zeer zeker ook genoeg te zien en doen. Dus wat heeft deze sfeervolle stad precies te bieden? Om dat te laten zien volgen er hier tien bezienswaardigheden in Paramaribo.

1. Fort Zeelandia

Paramaribo kent als voormalige kolonie veel Nederlandse geschiedenis. Fort Zeelandia is een oud Nederlands fort die deze historie laat zien. Het fort stamt uit de 17e eeuw en ligt aan de oever van de Surinamerivier. Tegenwoordig is Fort Zeelandia een monument waar je het Surinaams museum vindt. Hier zijn archeologische ontdekkingen en een collectie van kunst te bewonderen.

2. St. Peter & Paul’s Cathedral

The largest wooden church in South America is located in Paramaribo. St. Peter & Paul’s Cathedral has a characteristic blue-yellow façade and two towers. A beautiful image as you walk through the streets of the city. The interior is also worthwhile; with chandeliers and impressive details in the woodwork. The church dates from 1883 and is a replica of the Paterskerk that you can find in the city of Roosendaal.

3 Independence Square

Het belangrijkste plein in Paramaribo is het onafhankelijkheidsplein. Hieromheen vind je gebouwen die van belang zijn voor de stad zoals de congreshal en enkele ministeries. Bij een plein denken we al snel aan steen, maar dit plein is van gras. Als je er op zondagochtend vroeg bij bent kun je zelfs een wedstrijd voor zangvogels bijwonen.

4 The central market

De centrale Markt is een kleurrijk plekje in het hart van Paramaribo. Het is een gebouw dat uit twee verdiepingen bestaat. Mensen vanuit de stad komen er heen om voedselwaren en huishoudelijke artikelen te kopen. Het is tevens ook de grootste markt van het Caribische gebied. Om de Surinaamse cultuur (vrij letterlijk) te proeven is de Centrale Markt de ideale plek.

5 The Waterfront

Langs de oever van de Surinamerivier kun je de Waterkant vinden. Dit is de oudste straat in Paramaribo en tevens ook een van de leukste. Met karakteristieke houten en koloniale huizen is het een historisch en sfeervol straatbeeld. Ook is het een fantastische plek om van de lokale cuisine en gezelligheid te genieten.

6. De Palmentuin

Paramaribo is een tropische plek en dus vindt je er veel natuurlijke schoonheid. Een ontspannen manier om dit te ervaren is de Palmentuin. Het is een Koninklijke tuin dat zijn oorsprong in 1685 kent. Maak een mooie wandeling onder de gigantische palmbomen en spot tal van exotische vogels. De Palmentuin ligt bij het Onafhankelijkheidsplein achter het Gouverneurshuis.

Tropical landscape of royal palm trees against a blue sky in Cuba

7. Het Gouverneurshuis

Het Gouverneurshuis, of Presidential Palace, is de woonplaats van de Surinaamse president. Het ligt aan het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo en grenst aan de Palmentuin. Het is een oud koloniaal huis en te herkennen aan het witte exterieur. Het Gouverneurshuis dateert uit 1730 en is alleen open voor publiek op Surinaamse Onafhankelijkheidsdag (25 november).

8. Paramaribo Zoo

Paramaribo zoo bevindt zich bij de Cultuurtuin vlak bij het André Kamperveenstadion. Deze knusse dierentuin is helemaal opgebloeid sinds het met Nederlandse dierentuinen is gaan samenwerken. Sinds 2020 is het meer een flora- en fauna centrum geworden. Hierbij kwam er een focus op een schoon milieu en het beschermen van unieke diersoorten. Paramaribo Zoo biedt daarnaast een plek voor dieren die zijn mishandeld.

9. Koningin Wilhelmina standbeeld

Aan de oever van de Surinamerivier, vlak bij Fort Zeelandia, staat een standbeeld van koningin Wilhelmina. Toen ze 25 jaar regeerde kreeg ze dit standbeeld, dat oorspronkelijk op het Onafhankelijkheidsplein stond. Toen Suriname onafhankelijk werd is het beeld naar Fort Zeelandia verplaatst. Het standbeeld is een ontwerp van de beeldhouwer Gerard van Lom.

10. De Suriname Stadsmoskee

In Paramaribo wonen diverse religieuze groepen. Naast een synagoge is er ook een moskee te vinden. De Suriname Stadsmoskee is een prachtig ontworpen gebouw en het spirituele huis van veel Surinaamse moslims. Het is te herkennen aan de vier minaretten en de details op het exterieur. Een bijzonder gebouw in het straatbeeld van de stad.