Welkom in Palermo! De hoofdstad van de regio én het eiland Sicilië. Met bijna 700.000 inwoners is Palermo de vierde stad van Italië. Dankzij haar strategische ligging aan zee, is de stad door de eeuwen heen door onder andere de Arabieren, Spanjaarden, Romeinen en Byzantijnen ingenomen. Elke veroveraar heeft zijn sporen nagelaten wat Palermo tot een bijzondere smeltkroes maakt van sferen, wijken en bouwstijlen. De chaotische universiteitsstad heeft daarnaast een hoofdstation en belangrijke haven. Hierdoor kun je vanuit Palermo gemakkelijk leuke dagtrips maken naar andere plaatsen op en rond het zonnige eiland Sicilië.
1. De kathedraal van Palermo
Gelegen aan de hoofdstraat van Palermo staat de belangrijkste kerk van de regio, namelijk de Kathedraal van de Maria-Tenhemelopneming. In 1185 werd begonnen met het bouwen van deze mooie kerk en pas in de 19e eeuw werden de laatste veranderingen voltooid. Door de lange bouwperiode laat de kerk een bijzondere mix van architectonische stijlen zien.
2. Teatro Massimo
Het grootste operagebouw van Italië, en op drie na grootste van Europa, vind je in Palermo. Het theater Massimo werd in 1897 in gebruik genomen met een uitvoering van Verdi’s werk Falstaff. Architect Giovanni Basile bouwde het theater in de neoclassicistische stijl. Bekijk het prachtige bouwwerk van buitenaf of kies voor een rondleiding of voorstelling binnen.
3. Piazza San Domenico
Rondom en op dit plein in het historische centrum van Palermo zit de chaotische, drukke marktwijk van de stad. Je vindt hier de ingang naar La Vucciria. Een sprookjesachtig stukje Palermo vol steegjes, winkeltjes en gezellige barretjes. Op het plein staat verder de imposante kerk van San Domenico.
4. Palazzo dei Normanni
Dit mooie paleis werd al in de 9e eeuw gebouwd is nu één van de trekpleisters van Palermo. In het pand zetelt het regionale parlement. Een deel van het imposante complex is gelukkig open voor bezoek. Bekijk de prachtige binnenplaats met renaissancebogen en vergeet ook de met mozaïeken versierde hofkapel niet.
5. De catacomben van Palermo
Stap in het griezelige dodenrijk in de Catacombe dei Cappuccini. Kloosterlingen besloten in 1599 hun gestorven broeders te balsemen en in de ondergrondse catacomben te bewaren. Later kwamen daar ook weldoeners en notabelen uit Palermo bij. Je treft ruim 8000 gemummificeerde lichamen en geraamtes in de onderaardse gangen aan.
6. De Orto Botanico di Palermo
De Botanische tuin van Palermo werd opgericht in 1779 en biedt de vermoeide toerist een idyllische oase van schoonheid en rust. Vol weelderig groen, historische kassen, kleurrijke bloemen en schaduwrijke bomen waar je groene papegaaien in kan spotten. Voor wie behoefte heeft aan rust en frisse lucht na een dagje sightseeing in het hectische Palermo.
7. Palazo Sant’Elia
Een prachtig voorbeeld van de barokke architectuur van Palermo vormt dit wonderschone paleis van Sint Elia. De prachtige versieringen aan de gevels zijn al een ware lust voor het oog. Binnen kun je onder meer een heerlijke binnenplaats, fresco’s aan de muren en interessante wisseltentoonstellingen bekijken en bezoeken.
8. Stadspark Villa Giulia
Naast de botanische tuinen zit het openbare stadspark Villa Giulia. In 1778 ingericht als tuin voor de naastgelegen villa, maar al lange tijd open voor publiek. Het parkje ligt aan zee en staat vol verkoelende fonteinen en schaduwrijke bomen. Het is hier dan ook extra fijn toeven tijdens de hete zomermaanden van Palermo.
9. Fontana Pretoria
Deze prachtige fontein zou eigenlijk in Florence worden gebouwd, maar belandde in Sicilië. In 1574 werd het imposante bouwwerk in elkaar gezet met als stralend middelpunt de 12 meter hoge fontein. De veelal naakte beelden rond het grote bassin zorgden voor de nodige opschudding bij de wat preutse bevolking van Palermo. Het vormt vandaag de dag een heerlijke plek om mensen te kijken.
10. Archeologisch museum
Het Museo Archeologico Regionale Antonino Salinas is gevestigd in een voormalig 17e -eeuws klooster. Dompel je onder in de historie van deze prachtige streek met vondsten daterend tussen de prehistorie en de laat Romeinse tijd. De grote collectie Carthaagse en oud-Griekse (kunst) voorwerpen houdt je op een regenachtige dag wel enkele uren zoet.