Bezienswaardigheden Deventer

Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is in de stad Deventer? Op deze pagina vindt je de top 10 bezienswaardigheden.

Deventer

Deventer is een stad in Overijssel met een historische binnenstad vol monumentale gebouwen en authentieke straatjes.

Bezienswaardigheden Deventer

Nieuw op onze site

Wat is er allemaal te doen in Deventer?

In het zuidwesten van de Nederlandse provincie Overijssel ligt de gemeente Deventer. Na Enschede en Zwolle, is Deventer de grootste gemeente in Overijssel. Deventer telt, per 31 januari 2022, 101.440 inwoners en is daarmee de jongste gemeente die de grens van 100.000 heeft gepasseerd.

Wat is er te zien in Deventer?

Deventer heeft al gelijk twee kenmerken die de stad aantrekkelijk maken. Het is een oude Hanzestad met een rijke geschiedenis en het ligt bij de IJssel. Dit betekent dat Deventer een historische binnenstad heeft en omringd wordt door een prachtig landschap. Om aan te tonen dat de stad veel te bieden heeft volgen er tien bezienswaardigheden in Deventer.

1. De Brink

Centraal in Deventer ligt de Brink. Dit is een groot en historisch plein dat al in de 2e helft van de 14e eeuw zijn oorsprong kent. Destijds was de Brink een belangrijke plek voor de handel in de stad en omgeving. Op het plein staan talloze horecazaken en, zeker op een mooie dag, is er volop van een goede sfeer te genieten. Ook heb je op de Brink uitzicht op een straatbeeld vol historische monumenten.

2. De Waag

Een van de historische panden rondom de Brink is de Waag. Dit karakteristiek gebouw is al sinds 1531 in het straatbeeld van Deventer te zien. Hier werden vroeger goederen gewogen om de belasting voor de stad te bepalen. Het is een van de oudste gebouwen met deze functie in Nederland. Tegenwoordig vind je er ook museum de Waag waar de geschiedenis van de stad te bewonderen is.

3. Het Penninckshuis

Een ander prachtig gebouw in Deventer dat rond de Brink ligt is het Penninckshuis. De voorgevel van het pand zit vol bijzondere details. Zo worden er de zes deugden op afgebeeld. Het pand kent echter nog een bezienswaardigheid. In het gebouw zelf is er een schuilkerk aangebracht waar katholieken vroeger in het geheim hun geloof konden uitvoeren. Zowel het Penninckhuis als de schuilkerk staan in het monumentenregister van Nederland.

4. Sint-Nicolaaskerk

Als je door de straten van Deventer loopt is er een grote kans dat je plots twee torens boven het straatbeeld uit ziet stijgen. Deze behoren tot de Sint-Nicolaaskerk: een romaanse basiliek die uit 1209 stamt. Binnenin zijn er historische muurschilderingen te zien die ooit door de Protestanten werden verborgen. Ook vinden er tal van culturele evenementen in de kerk plaats.

5. Lebuinuskerk

De hoofdkerk van Deventer is de Lebuinuskerk, ook wel de grote kerk genoemd. Deze kerk stamt uit het einde van de 15e eeuw en valt onder de noemer van gotische hallenkerk. Ooit stond het vol met beelden en andere versieringen, maar daar kwam grotendeels een eind aan door de Calvinistische Beeldenstorm. De gevolgen hiervan zijn nog altijd zichtbaar.

6. Deventer vanaf de IJssel

Vanaf de oevers van de IJssel heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Deventer. Zo krijg je meteen een indrukwekkend beeld van de vele historische gebouwen en sfeervolle uitstraling van de straten. Een fabelachtige wandeling over de Wilhelminabrug tot aan de linkeroever van de IJssel levert een prachtig beeld van de stad op.

7. Het Bergkwartier

In het zuidoosten van de binnenstad van Deventer ligt het Bergkwartier. Dit is te bereiken als je vanaf de Brink door de Bergstraat loopt. Gelijk valt de historische sfeer van het Bergkwartier op. Een wandeling door de pittoreske straten brengt je als snel bij een aantal historische monumenten en bijzondere panden.

8. De Muntentoren

In het Bergkwartier staat de Muntentoren van Deventer. Hier werden vroeger de officiële stedelijke munten geslagen. Nadat het in 1945 door een bombardement bijna compleet verwoest werd, is er veel aan gerestaureerd. De tijd van de muntmeesters is misschien voorbij, maar dankzij de Muntentoren zullen ze nog altijd een plekje in de stad hebben.

9. Deventer koek

Deventer heeft als bijnaam ‘koekstad’ en dat komt door de lokale lekkernij Deventer koek. Het bakken van de koek gebeurt onder streng toezicht van de gemeente om de kwaliteit te waarborgen – dit gebeurt als sinds het einde van de middeleeuwen. De fabriek van Continental Bakeries is hier tegenwoordig verantwoordelijk voor. Een smakelijk souvenir als aandenken aan de stad.

10. Het Stadhuis

Het stadhuis van Deventer kent een divers uiterlijk. Het bestaat namelijk uit een oud deel en een modern deel. Het oorspronkelijke stadhuis stamt uit 1693. Het nieuwe gedeelte werd in 2016 geopend en bevat 2264 vingerafdrukken van bewoners uit Deventer. Het contrast tussen de twee leveren een verrassend mooi plaatje op.